Empátia Pszichológiai Központ

2024.08.31. 06:50

Ingyenes előadásokkal nyújt segítséget Csernák Krisztina kecskeméti pszichológus

Veszteségfeldolgozással kapcsolatban és több önismereti témában tart ingyenes előadást és foglalkozást Csernák Krisztina kecskeméti pszichológus kollégáival. Az Empátia Pszichológiai Központ alapítója társadalmi felelősségvállalásként egyrészt azoknak szánja ezt a lehetőséget, akiknek nincs módjuk részt venni a pszichológiai ellátás formáiban, másrészt szemléletváltást szeretne kezdeményezni, s nyitottá tenni a kecskemétieket és környékbelieket a csoportos munkára.

Horváth Péter

Csernák Krisztina elmondta, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében meghirdetett ingyenes előadásokat azoknak is szánja, akik olyan élethelyzetben vannak, hogy nem tudják megengedni maguknak a pszichológiai segítség igénybevételét.

Csernák Krisztina, szakpszichológus, előadás
Ingyenes előadásokkal nyújt segítséget Csernák Krisztina kecskeméti pszichológus
Fotó: Bús Csaba

– Elvált egymástól a társadalombiztosítás által finanszírozott intézményi ellátás és a magánellátás napjainkban, azonban mindkét formában közös, hogy nagyon nehéz bekerülni a hosszú várólisták miatt. Utóbbit sokan nem tudják megfizetni, akár mert súlyos betegségben szenvednek, vagy éppen a családban van érintett, ami nagy anyagi terhet ró mindenkire. Mindezt nemcsak szakemberként, hanem érintettként is volt sajnos alkalmam megtapasztalni, ezért is az elhivatottság – mondta Csernák Krisztina, aki az előadásokkal ezt a hiányt próbálja enyhíteni pszichológus kollégáival. 

A csoportfoglalkozásokra való nyitottságra is ösztönöznek

– Célunk a társadalmi szemléletformálás és érzékenyítés, ezért megkülönböztetett szeretettel várjuk azokat, akiknek anyagi keretei szűkösebbek a pszichológiai ellátás finanszírozására, de szeretnének fejlődni, másokkal találkozni, az aktuális témában kérdezni. Mindemellett tapasztalom azt is, hogy míg egyéni terápiába egyre szívesebben jönnek a páciensek, ha csoportot ajánlok számukra, könnyen visszakoznak. Ez irányba is érzékenyít az Empátia Program – tette hozzá a szakember.

– A találkozók interaktívak: nemcsak általános információt kapnak a résztvevők, hanem személyre szabott válaszokat  is. Ez ugyan nem terápia, de nagyon sokat segíthet a helyzetükben megkönnyebbülni, vagy akár továbblépni – mondta a szakember, aki szerint bár a csoportfoglalkozás még nem számít annyira elterjedtnek, számos előnye van: csökkenti az izolációt, kapcsolódni tanít biztonságos keretek között, és új nézőpontokat láttat meg.

– Az emberek fokozatosan válnak nyitottá a csoportos formára. Ha eljönnek egy ilyen alkalomra, láthatják, hogy természetes dolog az, hogy egymás előtt megnyílnak az emberek. Megtapasztalják a csoport segítő erejét biztonságos környezetben, szakmai vezetés mellett – világított rá Csernák Krisztina, aki hangsúlyozta: azért is kiváló lehetőség egy ingyenes foglalkozás, mert nem mindenkinek van támogató közössége, vagy ha van, nem biztos, hogy az olyan sajátos helyzeteket, mint ami például egy veszteség, vagy egy betegség okozta élményállapot megfelelően tudja kezelni.

A társadalmi szemléletformálást is támogató előadások hétfőn kezdődnek

A szakmai alapokon nyugvó támogató közeg jobban tudja kísérni az egyént az útján – mondta a pszichológus, akinek nagyon nagy tapasztalata van a csoportokkal kapcsolatban mind vezetőként, mind résztvevőként.

– 2019-ben kezdtem ingyenes előadásokat tartani először személyesen, majd a vírushelyzet miatt az online térben. Volt is rá érdeklődés! Később a megnövekedett terembérlési díjak miatt egyre nehézkesebbé vált ez a misszió. Az Empátia Pszichológiai Központ saját hely, így már nincs akadálya az Empátia Program működésének, sőt bővülésének sem. Az őszi időszakban is sok érdekes előadás vár ránk, érdemes figyelni a kiírásokat. Kollégáim, akiket felkértem eddig mindannyian igent mondtak. Büszke vagyok arra, hogy első szóra mellé álltak ennek a fontos kezdeményezésnek, hisz együtt többet tehetünk a társadalmi szemléletformálás érdekében.

Ennek szellemében szeptember 2-án 16 és 17 óra között gyász- és veszteségfeldolgozás foglalkozást, ugyanazon a napon 17.30 és 18.30 között Önismeret és tudatosság – a csoport ereje című előadást tartják meg. Szeptember 4-én 16.30 és 17.30 között a sématerápiáról hallhatnak Marosi Tímea pszichológustól.

A perinatális gyászról is beszélgetnek majd

Szeptember 9-én 16.30-tól pedig a perinatális veszteségekről és azok feldolgozásáról lesz szó.

Utóbbival kapcsolatban a szakember elmondta, hogy nemcsak a halál, szeretteink elvesztése, hanem ezen kívül mintegy 40 féle veszteségforma létezik. A veszteségtípusok élménye és tünettana azonos, független a veszteség fajtájától. Általános élménye az embereknek, hogy a veszteségben többnyire egyedül maradnak. Az állapotukban való egyedülléthez még az is hozzáadódik, hogy úgy érzik: nem normális amit, és ahogyan átélnek. A perinatális gyász egy speciális terület, a terhesség körüli veszteséget jelenti, amibe nemcsak a baba elvesztése, hanem fogantatási és a teherbeesést befolyásoló egészségügyi problémák is tartoznak. Erről, és a feldolgozásról hallhatnak értékes információkat a résztvevők a szakembertől.

Regisztráció szükséges

Csernák Krisztina hangsúlyozta, hogy az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a hely befogadóképessége miatt. Regisztrálni az Empátia Pszichológiai Központ Facebook-oldalán lehet.

A szakember arról is beszélt, hogy tervei között szerepel pályázati forrásból a tavaszi időszakban ingyenes, hosszabb támogató programokat elindítani betegségben érintettek és hozzátartozóik részére.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában