Csernák Krisztina

2024.08.24. 06:50

Egészségszakpszichológus segíti az intenzív osztály betegeinek gyógyulását Kecskeméten

Intenzív osztályon hazánkban csak néhány pszichológus dolgozik, pedig szinte nélkülözhetetlen a lelki támogatás egy testi traumát átélt, kritikus állapotban lévő ember számára. Közülük a régióban az első volt Csernák Krisztina, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház egészségszakpszichológusa, akinek munkatársaival együtt úttörő szerepe volt abban, hogy lassan-lassan meghonosodik itthon is a pszichés támogatás az intenzív ellátásban. A pszichológus három éve segíti az intenzív osztály betegeit, hozzájárulva ahhoz, hogy megváltozott helyzetükben is képesek legyenek mozgósítani belső erőforrásaikat gyógyulásuk érdekében.

Horváth Péter

Egyedülálló támogatást nyújt a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intenzív szakellátás az odakerülő betegeknek: nemcsak a test gyógyulását segítik az osztály szakemberei, hanem pszichés támogatásban is részesülnek a bekerülők. Az osztályon ugyanis egészségszakpszichológus dolgozik, aki támogatja a kezeltek felépülését: Csernák Krisztina három éve az intenzív szakellátási team nélkülözhetetlen tagja, aki kollégáival együtt dolgozva teszi le hazánkban az intenzív osztályos egészségpszichológiai támogatás alapjait.

Csernák Krisztina, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház egészségszakpszichológusa
Csernák Krisztina, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház egészségszakpszichológusa
Fotó: Bús Csaba

Mi a pszichológus szerepe egy intenzív osztályon? 

– Hozzánk alapvetően mentálisan egészséges emberek kerülnek be, akiket valamilyen fizikai trauma, vagy akut történés ért, illetve „nagyműtéten” estek át. A bekerülés körülményeitől függetlenül közös bennük, hogy kritikus, életveszélyes állapotban vannak, mely visszahat pszichéjükre. A kezelés első pillanataitól kezdve módosult tudatállapotba kerülnek: szoronganak, hangulatuk alacsony fekvésű, depresszív. Az ezekből való kilábalást tudjuk erősíteni a pszichológiai támogatással, melynek fókuszában a pszichés panaszok oldása, és a megküzdési készségek erősítése áll. Egyszóval: ezt a sajátos tudatállapotot szolgálatunkba állítva a kezelés első pillanataitól a gyógyulás pszichológiai folyamatai mellé állunk – mondta Csernák Krisztina.

De ez nem volt mindig így az osztályon, hiszen a szakpszichológus három éve a csapat szerves része. – Hosszú évekig dolgoztam pszichológusként a pszichiátriai ellátásban, ahol nélkülözhetetlen alapokat kaptam. Szakmai továbbképzéseim, illetve személyes élményeim kapcsán azonban elkezdtem vonzódni ahhoz, amiről az egészségpszichológia szól, miszerint a beteget nem a betegsége felől közelítjük meg, hanem az emberre mint egészre nézünk, aki hozza saját személyiségét a kórházi ellátásba, valamint az ő szorongásait, félelmeit, élettörténetét és megküzdési módját is – mondta a tizenhatodik éve a kórházi ellátásban dolgozó Csernák Krisztina, aki Kecskeméten elsőként lett egészségszakpszichológus. Ezzel a friss szakvizsgával ment át az intenzív ellátásba, de elsőre nem tűnt egyértelműnek, hogy oda vezet az út.

– A szakképzés végzésekor végig kellett járnom bizonyos kórházi osztályokat. Az intenzív osztályról azonban kudarcélménnyel távoztam, nagyon nehéz terület, és teljesen eltértek az itt tapasztaltak a többitől. A betegek többsége altatva, lélegeztetve van. Míg más kórházi helyzetekben kommunikációnk kétirányú, a beteg szóbelisége dominál, itt pontosan fordítva van, nekem kell őket megszólítanom, vezetnem, célzott, jól irányzott mondatokkal. Azonban engem a kudarc mindig arra motivál, hogy kitaláljam, miként vigyem mégis sikerre az elképzeléseimet. Az intenzív osztályon azonban nagyon magas szakmai kvalitással és komplex teammunkával találkoztam. Dr. Fülep Zoltán osztályvezető főorvos rendkívül felkészült szakember, aki a nemzetközi tapasztalat alapján tudta, hogy miért üdvös, ha a pszichológus az intenzív osztály része. A kudarc, a kíváncsiság, a fejlődni akarás, valamint a főorvos szakmai terve így talált egymásra. De kellett hozzá még valaki: dr. Svébis Mihály, akkori főigazgató, aki sebészként szintén tapasztalta ezt a hiányt, ezért azonnal a kezdeményezés mellé állt – emlékezett vissza a nem is olyan rég volt kezdetekre a szakpszichológus.

– Első tapasztalatainkat, sikereinket fél év után már országos konferenciára vittük. Az országban korábban is dolgozott az intenzív ellátásban néhány pszichológus, de inkább kutatási céllal, a mi gyakorlatunkban támogatási céllal, az osztályos rendszer részeként van jelen. Ma már az országban több helyen dolgozik egészségpszichológus intenzív osztályokon, így mondhatom, hogy közösen elindítottunk valamit a szakmában, amiről beszélnek is - mutatott rá a kezdeményezés hatására Csernák Krisztina. Azóta nem csak az orvosok, hanem a szakdolgozók felé is nyitottak, és beszámoltak a tapasztalataikról különböző regionális és országos szakdolgozói konferenciákon is. Céljuk, hogy az egészségügyi ellátás minden része megismerje az egészségpszichológusi munka pozitív hatását. Oly mértékben gyűlnek a tapasztalatok, hogy immár érik a tudományos kutatás lehetősége is.

Mik ezek a pozitív hatások?

– Nagyon sokat nyer, aki egészségpszichológiai ellátásban részesül. Nyugodtságot, támogatást kap, s még több információt saját állapotáról. A komoly szakmai módszerekkel történő támogatás arra is lehetőséget nyújt, hogy a beteg valós képet kapva állapotáról, megtalált erőforrásai birtokában hozzátegye a magáét a gyógyulásához, így felgyorsítva azt. Minden beteg más, mindenkihez másként kell közelíteni, máshogy megtalálni a kulcsot nemcsak állapota, hanem személyisége és élettörténete miatt is. Ezért talán nem használok nagy szavakat, ha azt mondom, hogy ez a munka egyben művészet is – fejtette ki Csernák Krisztina, aki bevallása szerint hatalmas elhívást érez e terület iránt a kezdetektől fogva.  

Sokat segít, ha előbb a beteg családjával beszélget

Hogy megtalálja az utat az adott beteghez, azt nagyban segíti, ha a családdal konzultál, és a fontos információkat begyűjti már azelőtt, hogy a beteg az altatásból megébred.  

– Sokszor a családdal hamarabb kommunikálok, mint a beteggel magával. Hatalmas körültekintéssel, nagy tapintattal kell közelíteni mind a családtagokhoz, mind a bent fekvő beteghez, hiszen mindkét fél módosult tudatállapotban van. A kritikus állapotú beteg azért, mert éppen magához tért, s hirtelen tudatosulnak benne a történtek, a családtagok pedig azért, mert az állapot súlyossága okán a szerettük elvesztésének lehetőségét élik át. A szakpszichológusnak óriási szerepe van abban, hogy mit és hogy mond a betegnek, miként közelít hozzá. Miután magához tért, rövid, célzott mondatokkal segítünk visszatérni nekik a jelen pillanatba: elmondjuk nekik, hogy hol vannak, és mi történik velük, vagyis orientáljuk – mondta Csernák Krisztina, hozzátéve, hogy orvoskollégái napjában többször tájékoztatják a betegeket és a családjaikat a helyzet alakulásáról, ő pedig mellé állva a folyamatnak segít értelmezni az elhangzottakat.

A szakpszichológus kiemelte, hogy egy ilyen kapcsolat nagyon szenzitív, hiszen a betegek szinte azonnal elkezdenek kötődni hozzá, illetve a személyzethez, valamint ő maga is kötődik a betegekhez. Ezt a különleges kötődést is a felépülés szolgálatába tudják állítani. A munka nehéz része, hogy sajnos veszítenek el beteget, ami a szakembert is megviseli. – Gyászfeldolgozás-módszer specialista is vagyok, ami tudásomra sajnos szükség van, amikor elveszítünk egy beteget. Ilyenkor segítek felkészíteni szerettük elvesztésére a családot, de olyan is előfordul, hogy mint egy révész, a beteget kísérem át a túlpartra – mondta Csernák Krisztina, aki szerint ez munkája legnehezebb része.

A pszichológusnak is szüksége van támogatásra

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a szakember is támogatást kapjon. – Folyamatosan járok szupervízióba, ahol a legnehezebb eseteket beszélem meg az engem támogató szakemberrel. De nagyon sokat segít a magánrendelésem, ahol a csodás pácienseimen keresztül az élet más részeivel találkozom – mondta a pszichológus. 

Mégis, a legnagyobb megtartó erőnek a sikertörténetek számítanak. – Volt példa arra, hogy egy konferenciára kísért el bennünket egy olyan betegünk, aki a halál torkából menekült meg. Olyan is előfordult, hogy a reggeli vizit előtt lepett meg bennünket az osztály egy korábbi, gyógyult lakója és mondott köszönetet azért, hogy megmentettük. Ezek még a legnehezebb pillanatokban is megtartanak – zárta gondolatait Csernák Krisztina.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában