Környezetvédelem

2024.08.22. 17:00

Klímaváltozás: Kecskemét egy nagy hősziget, de lehet tenni ellene

A forró napok során minden település úgy működik, mint egy hősziget. Emiatt szenvednek az ott élők. Szabó Lajos, Kecskemét erdészeti szakmérnöke azt mondja, magunk is tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük el a klímaváltozást.

Barta Zsolt

Szinte elviselhetetlen hőségnapokat éltünk át júliusban és augusztusban. Lehet-e tenni a klímaváltozás negatív hatásainak az enyhítésére? Bár az időjárás átalakulása a nyakunkon van, ha megfogadjuk a több évtizedes mondást, miszerint gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan, akkor a hőszigetek negatív hatásait csökkenteni lehet. Ezt mondja Szabó Lajos, Kecskemét erdészeti szakmérnöke.

Szabó Lajos erdőmérnök
Szabó Lajos erdőmérnök a Kecskeméten található Milliomodik Hektár emlékerdő is csökkenti a klímaváltozás hatásait
Fotó: Bart Zsolt

A természet ugyanis létrehozta a fát, az erdőt, amely védelmet nyújt a forrósággal szemben. Kecskeméten kevesebb mint 200 hektár, a város kezelésében lévő erdő hűti és tisztítja a levegőt. Ahogy a mérnök fogalmazott, ennél nagyobb felületen lehetne védekezni a meleg ellen. A bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait, idehaza bennünket a Kiskunságban talán jobban terhel a forróság, mint például a Dunántúlon élőket. Az emberekben megfogalmazódik a kérdés: mi lesz velünk, mit tehetünk? Az emberi tevékenység hatására gyorsult fel a felmelegedési folyamat. Azaz az életünket úgy kellene alakítani, hogy minél kevesebb olyan anyag kerüljön a levegőbe, amely az üvegházhatást fokozza. Másrészt pedig növelni kellene azt a folyamatot, amely a szén-dioxidot megköti a levegőből.

A légkondi csak elsőre tűnik jó megoldásnak

A gyors megoldások, amelyek helyileg élhetőbbé teszik a létet, az a légkondicionáló berendezések használata. Ennek használatához azonban sok energia kell, amely felgyorsítja a klímaváltozást. Ezzel szemben a teremtett világ ökoszisztémája maga az erdő.

– Ha valaki az aszfaltos út után belép egy erdőbe, azonnal érzi annak csodálatos hatásait. Alacsonyabb a hőmérséklet, magasabb a páratartalom, amely az emberi lét számára kellemes. Kecskemét és térségéről annyit kell tudni, hogy egy úgynevezett erdős sztyepp területen fekszik. Ez azt jelenti, hogy az erdők léte szempontjából szerencsére még a határon belül vagyunk. A városban gyönyörű erdei foltokat lehet megfigyelni. A Milliomodik hektár elnevezésű erdő például ilyen, vagy akár a csodálatos arborétum, de ebbe a sorba tartozik a Csalánosi erdő is. Sajnos a városon belül korlátozott lehetőségek vannak védőfásítások alkalmazására, de van még mozgástér Kecskeméten – vélekedett Szabó Lajos. 

A hőszigetek negatív hatásait védőfásításokkal lehet enyhíteni

A település vezetése ezért is indította be a klímavédelmi programot. Mivel Kecskeméten óriási iparterületek alakultak ki, ezek nyáron hőszigetként működnek. Ezek negatív hatását lehetne csökkenteni, ha minél több erdei zöldsávot alakítanak ki. Az erdészmérnök Győri Andrással, Kecskemét főkertészével folyamatosan konzultált ebben az ügyben, már bejárták a várost, és több olyan területet találtak, amelyet védőfásításra lehet felhasználni. Ilyen védőfásításra jó példa a Károly Róbert, a III. Béla vagy a Nyugati körút térsége is – mondta Szabó Lajos. 

Ugyanakkor vannak Kecskemét belterületén még olyan területek, ahol lehetne faültetést végezni. Egy-egy cég telephelyén például a vállalkozások létrehozhatnák a saját úgynevezett zöldsávjaikat. Kecskemét klímavédelmi programjának vannak olyan részei, amelyek az embereket és a vállalkozásokat célozzák meg, hogy a negatív hatásokat tompítsák. A programot szakemberek irányítják majd, amely támogatására egy cég akár pénzeket is felajánlhat. A projekt keretében azokat a partnereket gyűjtik össze, akik ebben részt kívánnak venni. A [email protected] e-mail-cím segítségével lehet felvenni a kapcsolatot az erdőmérnökkel. 

Hogy mikor indul az akció? A projekt a felmérés és az előkészítés időszakában van. Télen ültetik el az első fákat a klímavédelmi terv keretében. Jó példa már akad, tavaly Katonatelepen és Hetényegyházán már kisebb védőfásítási ültetés történt. Szabó Lajos erdőmérnök szerint bőven lenne hely akár több százezer facsemete számára. A klímaváltozás a nyakunkon van, szenvedünk tőle, de nem kell kitűzni a fehér zászlót, mert a gondokat bizonyos keretek között lehet enyhíteni. Kecskemét klímavédelmi védőfásítási programja ugyanis erre szolgál – mondta végül Szabó Lajos.

Mit tehet a lakosság? 

Az erdőmérnök azt tanácsolja, hogy aki kertes házban él, az ültessen őshonos fákat. Ezek közé tartozik például a mezei juhar, a kocsányos tölgy, a magyar kőris, a tatár juhar, a mezei szil, a vadkörte, a vadalma és egyéb fák is. Érdemes cserjefajokat is ültetni. Fontos, hogy több szintes legyen egy védősáv. Ha ugyanis több szintes, akkor a zöldsáv jó eséllyel képes megfogni a szelet, a port vagy a kipufogógázoktól megvédeni a lakosokat. Ha valaki ültet, akkor legalább két-három évig locsolnia kell a növényeket. 

Fák nélkül nem boldogulnánk

Az Európai Környezeti Információs és Megfigyelő Hálózat honlapján olvasható tájékoztató szerint egy felnőtt fa körülbelül egy ember oxigénszükségletét termeli meg. Ugyanakkor egy személyautó körülbelül 20 ember oxigénszükségletét használja el 100 kilométeres távon. Egy 50 éves fa körülbelül 50 kilogramm oxigént termel és 68,75 kilogramm szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna szennyezőanyagot képes kiszűrni a levegőből. Kutatások szerint egy lombköbméter levélfelület 4500 gramm szennyezőanyagot képes kiszűrni a levegőből egy vegetációs időszak alatt (egy 50 éves fa kapacitása 405 kilogramm szennyezés kiszűrése egy év alatt). Nemcsak párolgásukkal hűtenek a fák, hanem árnyékolásukkal is. Erdőben, parkokban (a hőmérséklet különbsége miatt) szinte állandó a légmozgás, ami szintén hűt, és a bőr számára kellemes mikromasszázst ad. Mindezek miatt hőség idején akár 6–8 Celsius-fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet erdőben, mint fátlan területen.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában