Bács-Kiskun

2024.08.08. 18:00

Félegyházi fiatalok is részt vettek Rómában a nemzetközi ministráns találkozón – galériával

Közel 1200 ministráns, ötven lelkipásztor és öt püspök képviselte hazánkat a XIII. Nemzetközi Ministránszarándoklaton. Tizenöt országból mintegy 50 ezer ministráns vett részt a Rómában közelmúltban megrendezett találkozón.

Vajda Piroska

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét 46 ministárns képviselte a zarándoklaton. Félegyházáról Elek János, Fischer Róbert, Hajagos Marcell, Solymosi Áron, Vincze Bálint és Cseklye Balázs vett részt az egyházi eseményen. A csoportot Márton Arnold kecskeméti templomigazgató, főegyházmegyei ministránsreferens, Gyirán Péter kiskunhalasi, valamint Kullai Attila kiskunmajsai káplán, továbbá Hódi Dávid diakónus és Ignácz Péter kiskunhalasi kántor kísérték el, ellátva a vezetői, koordinálói munkát. A zarándokokat indulás előtt dr. Bábel Balázs, érsek személyesen részesítette főpapi áldásban Kalocsán.

ministráns, találkozó Róma, Bács-Kiskun,
Félegyházi fiatalok is részt vettek Rómában az nemzetközi ministráns találkozón
Fotó: Beküldött fotó

A zarándoklat célja a Vatikánba tett látogatás és a pápával történő találkozás mellett az Örök Város és Itália lelki-kulturális értékeinek mélyebb megismerése volt – mondta el hírportálunknak Cseklye Balázs, a félegyházi csoport egyik tagja. 

Balázs arról is beszámolt, hogy a zarándoklat első állomása Assisiben volt, ahol a Szent Ferenc bazilikában szentmisén vettek részt, majd ellátogattak Boldog Carlo Acutis sírhelyéhez, ahol nyitott koporsóban látható a 15 évesen elhuny fiú teljesen épen maradt holtteste. 

A zarándoklat másnapján Vatikánvárost járták be. Voltak a pápai Szent Péter bazilikában, mely talán a világ leghíresebb temploma, imádkoztak az apostol, valamint olyan egyházfők sírja előtt, mint XXIII. János, II. János Pál vagy XVI. Benedek. A csoportot Magyarország helyi nagykövete köszöntötte az alagsorban található Magyarok Nagyasszonya kápolnában.

Délután mintegy 50 ezer ministráns közösen ünnepelt a Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa is üdvözölte és áldását adta a zarándokokra. 

A magyar csoport a következő nap Rómában a Szent Pál pápai bazilikában jár, ahol az 1200 magyar résztvevő és kísérőik együtt vettek részt a szentmisén.

Este útjuk érintette még a pápa címtemplomát, a Lateráni Szent János bazilikát, valamint a közelében található Szent Lépcsőt, melyen Jézust Pilátus elé vezették egykor. A Megváltó szenvedésére emlékezve a csoport tagjai térden mentek fel a lépcsőn – tudtuk  meg Cseklye Balázstól. 

Beszámolójából az is kiderült, hogy a lelki élmények gyarapítása a Santa Maria Maggiorébe, továbbá Szent Ignác és Néri Szent Fülöp templomában folytatódott. Nem maradhattak ki az ikonikus történelmi látványosságok sem, mint a Trevi-kút, a Pantheon, a Colosseum, a Forum Romanum, Traianus fóruma, II. Viktor Emánuel olasz király emlékműve vagy a Piazza Navona.

A csoport hazafelé még megállt Padovában, Veneto régióban, hogy Szent Antal bazilikájában hálát adjanak az utazás során szerzett kegyelmekért és élményekért. 

Természetesen a zarándokok megkóstólták az olasz fagylaltokat, kávékat, pizzákat és tészákat is. Ugyanakkor a zarándoklat kiváló alkalom volt arra, hogy más országokból érkező ministránsokkal is megismerkedjenek. Mindez fejlesztette a résztvevők idegennyelv-tudását, különösen az olasz, az angol és a német területén. A csoport együtt töltött napjait közös éneklések, humoros véletlenek, tánc, játékok tették még emlékezetesebbé. Isten jelenléte pedig még jobben összekapcsolta, eggyé, közösséggé formálta a fiatalokat – foglalta össze a zarándoklatot Cseklye Balázs. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában