Szórakozás

2024.08.25. 17:17

Kiállításmegnyitóval és bállal is ünnepeltek az ordasi falunapon – galériával

A település lakosságszámát messze meghaladó látogatót vonzott az idén huszonhatodik alkalommal megrendezett ordasi falunap szombati műsorfolyama. A program gerincét a polgármesteri megnyitó és beszámoló, az újszülöttek és családjuk köszöntése, a XXVI. Ordasi Alkotótábor kiállításának megnyitása, majd a közös ebéd és a színpadi produkciók adták.

Zsiga Ferenc

A Kalocsai járás Duna menti községei közül a folyamhoz legközelebb eső Ordasnak, az egykori Árpád-kori településnek jelenleg 452 bejelentett lakosa van. Közéleti kuriózuma, hogy a településnek 1990 óta töretlenül, októbertől 1-jétől immár a kilencedik választási ciklusban a függetlenként megválasztott Szabó Zsolt a polgármestere. 

ordasi alkotótábor
Bemutatták az ordasi alkotótábor művészeinek munkáit
Fotó: Zsiga Ferenc

Szombaton fél 11-kor Szabó Zsolt népes számú közönség előtt nyitotta meg az idei falunapot. Az esemény örömteli hangulatát az elsőkén színpadra lépő ordasi iskolások zenés-táncos előadása jól megalapozta. A polgármester beszédében röviden értékelte az előző falunap óta eltelt időszakot. Kiemelte, hogy a település legnagyobb jelentőségű beruházása a faluház belső felújítása volt. A TOP Plusz pályázaton elnyert 59,45 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a közösségi térként, rendezvényteremként is működő, közel 200 éves épületet korszerűsítették.

A pályázat része volt a település három parkjának a megújítása, benne az 1912-ben létesített ártézi kútnak a rekonstrukciója. A megnyitó megható pillanata volt, amikor a kalocsai Kovács László fazekasmester, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja a kuratórium nevében Szabó Zsolt polgármesternek, mint a kultúra mecénásának adott át köszönetnyilvánító okiratot. 

Bemutatták az ordasi alkotótábor művészeinek munkáit

Szabó Zsolt számára a polgármesteri teendők a megújult faluházban folytatódtak, ahol Zsigmond Enikő alpolgármesterrel közösen megnyitották a XXVI. Ordasi Alkotótábor kiállítását.

A főszervező Zsigmond Enikő beszédében felidézte az elmúlt 26 esztendő történéseit és reményt fejezte ki, hogy az alkotótábor a negyedszázados jubileumon túl is még hosszú ideig él. Ígéretet tett arra, hogy ennek érdekében a jövő évi tábor szervezésekor a fiatalabb generációk irányában is nyitnak majd. Mint elhangzott, a július 28. és augusztus 3. között rendezett Ordasi Képzőművészeti Alkotótábornak ezúttal 18 résztvevője volt, az előre megadott témának idén a csend képzőművészeti megjelenítését választották.

A tárlatmegnyitó közönségét Szabó Mátyás zenész kitűnő gitárjátékával és énekhangjával örvendeztette meg. A megnyitón részt vettek a tábor alkotói is, akiket személyenként köszöntöttek.

Délután háromtól a Szalkszentmártoni Néptáncegyüttes fergeteges folklórműsorát láthatta a közönség, majd a könnyűzenei produkciók követeztek. Nyolc órakor kezdődött és hajnalig tartott a falunapi bál, amelyen a Főnix Boys több száz bálozónak pengette a talpalávalót.

A falunap vasárnap ökomenikus istentisztelettel, szeretetvendégséggel és gyermekprogramokkal zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában