Baon podcast

2024.08.21. 17:01

Végső István: Augusztus 20. megmaradt István király ünnepének – podcast

Augusztus 20. történetéről, az ünnep hátteréről beszélt Végső István kiskunhalasi történész a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Horváth Péter

A történész elmondta, hogy I. Szent István szentté avatása, a történelmi Magyarország alapjainak megteremtése, a kereszténység felvétele, amit ekkor ünnepelünk. Rávilágított, hogy István idejében nem csak a pogányság vagy a kereszténység közötti választás volt a kérdés, hanem a keleti és a nyugati kereszténység között is dönteni kellett, akkor inkább Róma felé nyitottak. Augusztus 20. volt már kenyér ünnepe és az alkotmány ünnepe is, de az Istvánra való emlékezés, és az államalapítás ünnepe mindig sokkal erősebb volt az emberek szívében. 

augusztus 20., Végső István, Szent István
Illusztráció
Forrás: Rádió 1 Gong

Augusztus 20-hoz egyébként nem társul olyan sok népszokás, mint például egy Luca vagy Szent György naphoz – jegyezte meg a történész. Ez megmaradt Szent István király ünnepének, noha István király szentté avatásával a halálhoz is kötődik ez a dátum, nem csak az ország születésnapjához – tette hozzá Végső István, aki kihangsúlyozta, hogy arra büszkének kell lennünk, hogy államunk 1000 éve létezik, hiszen Európa nem minden országáról mondható el ez. A podcastben a történész beszélt a Szent Jobb jelentőségéről, a körmenet ünnepéről, jelentéséről.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában