Petőfi-emlékház

2024.07.01. 19:50

Petőfi perecét is elkészítették a múzeumok éjszakáján Szalkszentmártonban – galériával, videóval

Kelt tésztából gyúrták, majd fatüzelésű, zárt tűztérrel rendelkező mobilkemencékben süthették ki szombaton Petőfi Sándor perecét a szalkszentmártoni Múzeumok éjszakája program keretében. A költő kedvenc ropogtatni valóját a Merende műhely munkatársai segítségével készítették el a felnőttek és a gyermekek a Petrovics család egykori lakhelyének udvarán felállított „tábori” konyhában.

Gulyás Sándor

– A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan műhelyünk alkotásra épülő, izgalmas manuális tevékenységet kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Foglalkozásunk munkacíme ezúttal „Forradalmi perec, ahogyan Petőfi szerette Jókai bableveséhez”. A költőnek nagy kedvence volt a perec, és ennek kapcsán készítünk perecet most a szalkszentmártoni Múzeumok éjszakáján, a Petőfi-emlékház udvarán. A perec egy nagyon egyszerű lepénytésztából, némi víz, só, folyadék (tej, víz, vagy joghurt) olaj és száraz élesztő hozzáadásával készül. A tésztát kelesztjük, formázzuk, majd kisütjük – árulta el Petőfi perecének titkát Egervári György, a Merende műhely munkatársa.

perec, Szalkszentmárton, múzeumok éjszakája,
Petőfi perecét is elkésztették
Fotó: Gulyás Sándor

Az alkotó cselekvésre épülő foglalkoztatóból nem maradt ki a mese, a mesélés sem. Ezzel párhuzamosan a Vizuális élmény program keretében játszva lehetett tanulni VR-szemüvegek segítségével. A néprajzi kiállítás a fiatalabb generációknak élményszerű, játékos ismeretszerzést biztosított. Az idősebb látogatók nosztalgikus hangulatba kerülhetnek a gyűjtemény megtekintésekor. A vállalkozó kedvűek Ujhelyi Andrea segítségével megalkothatták saját kerámiából, a dömsödi Horváth Béla közreműködésével pedig fából készített tárgyaikat.

– A fafaragást gyermekkoromban kezdtem el. A mesterséget Khol János népi iparművész tanította meg nekem, tőle vettem át a dömsödi fafaragó szakkört. Az érdeklődőket ezúttal az ékrovásfaragással ismertettem meg, amihez kecskelábú vésőt használunk. Ezzel az eszközzel biztonságosabb és gyorsabb dolgozni, bár késsel szebb minőséget lehet elérni – sorolta Horváth Béla fafaragó.

A rendezvényt csikósok és hagyományőrző betyárok, a tassi Darányi Ignác Borlovagrend bor- és pálinka-bemutatója színesítette.

– Az idei évben is számos érdekes programmal készültünk. A legkülönlegesebb talán a VR-szemüveg, ami virtuális valóság segítségével próbálja Petőfi személyét közelebb hozni a látogatókhoz. Egyik feladat például versfelolvasás. Amennyiben a program a szavalatot megfelelőre értékeli, megtapsolják a kocsmában jelenlévő virtuális személyek, ha nem, paradicsommal dobálják meg – mondta el hírportálunk érdeklődésére Mészáros Szilvia közművelődési szakember, a rendezvény főszervezője.

Este a Halasi Concert Band kedveskedett vidám műsorral a közönségnek. Repertoárjukon a klasszikus műveken, indulókon kívül ismert világslágerek, azok modern feldolgozásai, jazz-, pop- és filmzenék egyaránt szerepeltek. A tábortűz melletti közös szalonnasütés után a Kincsem című filmet vetítették le a kertmoziban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában