Baon podcast

2024.07.25. 06:50

A locsolás ellenére is fákat pusztít ki a hőség Kecskeméten – podcast

Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) ügyvezetője volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége. A vezető a KVÜ nyári feladatairól, és a hőség adta kihívásokról beszélt, de szólt arról is, hogy mekkora munkát jelent a viharok utáni kármentesítés.

Horváth Péter

Boros Gábor elmondta, hogy másod- vagy harmadfokú hőségriasztás idején a KVÜ portalanítást végez 10 és 18 óra között, négy ütemben és megadott útvonalakon. Ezért a legforgalmasabb részeken jár a locsolóautó. Két párakaput is kihelyeztek a járókelők felfrissülése érdekében, a Kossuth téren és a Deák téren. Boros Gábor kérése, hogy ezt használják hűsölésre és ne a szökőkutakat, hiszen utóbbiakban kezelt víz van, ami nem veszélyes, de bőrirritációt okozhat. Ilyenkor több folyadékot kell fogyasztani, ezért Boros Gábor felhívta a figyelmet a Kecskemét területén található 35 ivókútra. 

Boros Gábor, KVÜ, Kecskemét
Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 
Fotó: Rádió 1 Gong

A növényeket is fokozott vízigény jellemzi, ami jelentős kivás a KVÜ számára. Több mint 30 öntözőberendezés működik teljes kapacitással Kecskeméten a nyár folyamán. Az új ágyások kialakításakor ahol lehetőség volt rá, csepegtetőrendszert telepítettek, ami lehető leghatékonyabb megoldás a növényzet vízzel való ellátására.

Boros Gábor arról is beszélt, hogy jelenleg 6000 facsemetét gondoz a KVÜ, melyből majdnem 1000 darab új telepítés. Ezek nagy részének vízellátását öntözőzsákokkal oldják meg, melyeket hetente látnak el megfelelő mennyiségű folyadékkal, darabonként 75 liter vízzel. Ez a megoldás lassú vízadagolást biztosít a növénynek, 12 óra alatt csepeg ki belőle a víz. Ennek előnye a víztakarékosság, hiszen lassan, veszteség és párolgás nélkül folyik ki a víz, és a talaj mélyebb rétegei is telítődnek.

A KVÜ vezetője szót ejtette arról, hogy a civilek is kivették részüket a faültetésben Kecskeméten, melyek gondozását is felvállalták a közösségek. Köszönetét fejezte ki a civil közösségek részére, hogy bekapcsolódtak a növények, fák locsolásába, amivel segítik a KVÜ munkáját.

Boros Gábor elmondta, hogy minden fáradozás ellenére a légköri aszály olyan nagyságot öltött, ami ellen a rendszeres locsolás is kevésnek bizonyult: nem csak a facsemeték, hanem a termetes fák közül is több kipusztul ebben a hőségben. Az aszály miatt sok fa kivágása válik szükségessé. A kivágott fákat mindig pótolják, legkésőbb a következő évben. A nyeséseket a vegetációs időn kívül végzik. A múlt héten csak sövényvágást végeztek annak érdekében, hogy biztonságos belátást biztosítsanak a sofőröknek a kereszteződésekben.

A nagyobb viharok sok fát döntöttek ki és ágat törtek le idáig, és a vihart követő két napig tart az eltakarításuk. Ekkor először a fő közlekedési útvonalakat tisztítják meg, majd utána mennek körbe a városon. A múlt heti vihar után több mint 20 bejelentés érkezett a KVÜ-höz, és maguk is számos helyszínt felderítettek, így mintegy 50 ponton avatkoztak be a munkatársaik.

Boros Gábor emlékeztetett, hogy kétmillió négyzteméter füves területet gondoz a KVÜ, a vágást ütemtervnek megfelelően, kategóriánként eltérő gyakorisággal végzik a különböző területeken. A kategóriát a terület elhelyezkedése és frekventáltsága befolyásolja. A sűrűn lakott területek, mint például a belváros, a Széchenyiváros vagy a Hunyadiváros elsőbbséget élveznek, és egyéb területekre ritkábban jutnak ki.

A forróság esetén odafigyelnek arra, hogy a hőségben nem szabad rövidre nyírni a füvet, mert könnyebben kiéghet, ezért a lehető leghosszabb ideig tartják hosszaban a füvet. A magasabb fűnek jobb a vízmegtartó képessége, ami jobb mikroklímát is eredményez. Természetesen a játszótereken vagy kutyasétáltató helyeken folyamatosan végzik a fűnyírást.

Boros Gábor felhívta a kecskeméti ingtalantulajdonosok figyelmét, hogy az ő felelősségük is a városi közterület fenntartása, ezért egy kecskeméti helyi rendelet szerint ingatlanjuk előtt kötelesek a telekhatár és az úttest közötti zöldfelület kaszálását, gereblyézését, rendbiztosítását a telekhatártól számított 4 méteren belül elvégezni. Ha ezt elmulasztják, akkor eljárást kezdeményezhet ellenük a jegyző. A rendelet alól nincsenek kivételek – hangsúlyozta Boros Gábor, hozzátéve, hogy zömében ezt el is végzik az ingatlantulajdonosok. Azt kérte a vezető, hogy a kerti zöldhulladékot úgy helyezzék ki a tulajdonosok, hogy a DTKH el tudja szállítani, illetve lehetőleg mindig a szállítás napján tegyék ki.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában