Beruházás

2024.07.25. 07:00

Folytatódhat a kelebiai templom felújítása, jelentős egyházi támogatást kapott a település

Az elmúlt év tavaszán kezdődhetett el a Krisztus király római katolikus templom felújításának első üteme az egyházi intézmények támogatására kiírt pályázaton elnyert 15 millió forintból és egy névtelen adományozó támogatásából. Az önkormányzat most 46 millió forint támogatást kapott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyétől, így tovább folytatódhatnak a felújítási munkálatok.

Pozsgai Ákos

A Molczer Károly tervei alapján épült templom majd száz éve épült, mára azonban az idő vasfoga több helyen is kikezdte. A község önkormányzata korábban elkészíttette a templom felújításának digitális tervét, drónnal fényképezték körbe az épületet, amely pontosan rögzíti a különböző elemek méreteit, valamint a megrongálódott és felújításra szoruló részeket.

templom, felújítás, támogatás, Kelebia,
Archív-felvétel
Fotó: Pozsgai Ákos

Első ütemben a túl kicsire épített csapadékelvezető-rendszert bővítették ki és újították fel. Előtte több helyen a falon folyt le a csapadékvíz hevesebb esőzések idején, amit a korábbi rendszer nem tudott megfelelően elvezetni. A templom épületének külső homlokzata emiatt rendszeresen több ponton is átázott, hullott róla a vakolat.

Egy magánszemély tízmillió forint adományának, valamint a kormány egyházi intézmények támogatására kiírt pályázatán nyert 15 millió forintból elvégezték a legsürgősebb feladatokat. Így szigetelték a templom falának belső lábazatát. Kívül, ahol szükséges volt, két méter magasan leverték a rossz vakolatot és új festést kapott.

A templomtorony nyílászáróinak fa zsalugátereit is újakra cserélték, belülről pedig rácsokat szereltek fel, hogy a galambok ne tudjanak bejutni a torony belsejébe, ahol az elmúlt évtizedek alatt komoly pusztítást végeztek és felújították a toronyóra belső szerkezetét is. A torony és a nyeregtető találkozásánál lévő hiányos bádogozásból adódó beázásokat is megszüntették.

Maczkó József polgármester arról számolt be, hogy a templom további felújítása hamarosan folytatódhat, az önkormányzat további 46 millió forintot kapott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyétől. A templom kívülről teljesen megújul és felújítják a tornyot is a négy óralappal együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában