Értéktár Bizottság

2024.07.05. 16:21

Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó is helyi érték lett szülővárosában, Baján

A városháza dísztermében rendezett bensőséges ünnepség keretében adta át Nyirati Klára polgármester és Trázer Ágnes a Bajai Települési Értéktár Bizottság elnöke a városi értéktárba felvettek részére a „Baja értéke” címre jogosultjainak az elismerő okleveleket és a Baja Értékei 2013-2024 című, 78 oldalas kiadványt. Az utóbbi kiadvány egy-egy példányát megkapták a javaslattevők is. 

Rab Rita

A helyi értéktár célja a település természeti, épített környezetének, szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, s ezen keresztül az összetartozás, a lokálpatriotizmus erősítése.

Hosszú Katinka, értéktár, bizottság
Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó is helyi érték lett szülővárosában, Baján
Fotó: Illyés Tibor / MTI / archív-felvétel

– Az érték önmagában is összetett fogalom. Az, hogy az egy adott településen élők mit tekintenek értéknek, az az ő értékítéletüktől függ. Hálás vagyok, hogy ilyen sok dolog kerülhetett be Baja értékei közé – e szavakkal nyitotta meg az ünnepséget Nyirati Klára polgármester. 

Trázer Ágnes, a Bajai Települési Értéktár Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a képviselő-testület még januári ülésén döntött arról, hogy elismerő oklevéllel értékelik a különböző kategóriákban nevezett, Baja értékeként számon tartott kulturális örökség, sportteljesítmény vagy éppen épített örökség kategóriájába tartozó értéket. –  Ezúttal hatvannégy érték szerepel ebben a több mint egy évtizedet felölelő kiadványban, amit az oklevéllel együtt átvehetnek az érintettek. Hálásak vagyunk az előterjesztőknek, hogy mindezeket megörökítették az utókor számára. Mindezek képviselik majd azt a sok százat, ami a városunkban fellelhető. Reméljük hamarosan bővül a nyilvántartásba vett értékek köre. Várjuk a javaslatokat, amelyket július 31-ig lehet benyújtani – tette hozzá az elnök asszony.

Értékké nyilvánították egyebek között: kulturális örökség kategória: a Bajai III. Béla Gimnázium, a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a bajai Páduai Szent Antal ferences kolostortemplom, az ulmi dereglye, Czirfusz Ferenc munkássága, Udvardi Erzsébet festőművész, B. Horváth István költő,  Bérci László fotográfus, a Duna Fotóklub Egyesület, Rózsavölgyi Márk zeneszerző, a Bajai Gregorian Schola, Ad Libitum Kórus, a bajai Liszt Ferenc Énekkar, a Rábl Színpad és Zenei Közösség, a Bajai Fiatalok Színháza. Turizmus kategória: a Duna Wellnesshotel. Ipari és műszaki megoldások kategória: a bajai hajómalom, a vonatkerti gőzös, a bajai Ganz gyár, Malagurszky Miklós csónaképítő mester munkássága. Élelmiszergazdaság és édesség: alvés sütemény, Göldner Tibor cukrászmester alkotása. Természeti környezet kategóriában: a bajai nagy fa, sport kategóriában: Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó, Vereczkei Zsolt paralimpiai bajnok úszó, Ágfalvi György, Kovács József, Tax Imre kosárlabdázók, Faldum Gábor triatlon versenyző, Janák Mária gerelyhajító életpályája, Bálind Mátyás sport munkássága, Pósta Sándor olimpiai bajnok, a bajai kispályás amatőr labdarúgó bajnokság. Épített környezet: a Jelky-szobor, a Bácskai Kultúrpalota, az Eötvös József Főiskola Szegedi úti épületegyüttese.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában