Baon podcast

2024.07.29. 17:15

Egyedülálló Szülők Klubja: a közösség ereje hatalmas érzelmi támaszt nyújt – podcast

Kecskeméten öt éve működik az Egyedülálló Szülők Klubja. Vezetője, Golovics Mónika megosztotta tapasztalatait a klubélettel, az egyszülős léttel kapcsolatban a HírFM rádió műsorában, Vizi Zalán szerkesztő-riporterrel beszélgetve.

Sebestyén Hajnalka

Golovics Mónika visszatekintett a kezdetekre. A budapesti Egyszülős Központhoz csatlakozott öt évvel ezelőtt. Ő maga is egyszülős családban élt, 2008-ban vált el. A fővárosi központtal azzal a céllal írta alá az együttműködési szerződést, hogy a kecskeméti és környéki egyszülős családokat segítse.

egyedülálló szülő, klub, közösség
Golovics Mónika
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A kecskeméti klubhoz az öt év alatt nagyon sokan csatlakoztak az élethelyzetükből adódóan, ez is mutatja, van létjogosultsága a működtetésének. Jelenleg mintegy ötszáz tagja van. 

Ki számít egyszülősnek?

A klubvezető részletesen kifejtette, ki számít egyszülősnek. Nagyon sokan csak a váláshoz kapcsolják, viszont sajnos többen válnak fiatalon már özveggyé, így ezáltal ők is az egyszülős létbe kényszerülnek. Többen egyedül vállalnak gyermeket, ilyenkor a másik szülő egyáltalán nem vállal felelősséget a gyermekért, és a másik szülő ott marad egyedül a magzattal. Akadnak olyanok is, akik egyedül fogadnak örökbe gyermeket.

Golovics Mónika hangsúlyozta: természetesen nem ez a cél, hogy ilyen családokban nőjenek fel a gyerekek. Szerencsére sokaknál ez az élethelyzet csak átmeneti, vannak nagyon szép boldog történetek is az egyszülősöknél. Például egymásra találnak és mozaik családban élnek tovább.

Sok az egyszülős család

Az egyszülős családok száma ma Magyarországon 340 ezer és ebből 54 ezer az édesapa, mutatva, hogy ők is gyakran maradnak egyedül. Kecskeméten ez az arány: 90 százalék az édesanya, 10 százalék az édesapa.

Az egyszülős családokban sok a közös, de mégis más-más élethelyzetben vannak. A klub próbál mindenkinek úgy segíteni, ami az adott családnak megfelelő. 

Adományok

Sajnos az egyszülős családok 40 százaléka szegénységben él, ami tovább nehezíti az amúgy sem éppen könnyű egyszülős létet, hiszen az érzelmi hiányok anyagi gondokkal fokozódnak. Napjainkban sok családban a két fizetésből is nehéz megélni, és akkor az egyszülősöknek mindezt a kiadásokat egy fizetésből kell megoldaniuk. Sokan közülük albérletben laknak, a magas bérleti díj tovább fokozza a szegénységüket. 

A kecskeméti klub éppen ezért nagy figyelmet fordít az adományokra. Elsősorban beiskolázásnál, karácsonykor és húsvétkor tudnak a legtöbbet segíteni, a civil szervezetek és támogatók jóvoltából. Az adománygyűjtésnél a mottójuk, sok kicsi, sokra megy. Ők már akkor is boldogak, ha valaki csak egy termékkel járul hozzá az adománygyűjtéshez, mert az is nagy segítség számukra. 

Mindezek mellett országosan vannak kedvező táborozási lehetőségek az egyszülős családoknak, és több cég is melléjük állt programokkal, mint például Kecskeméten a Vadaskert vagy a Ciróka Bábszínház.  

Beteg gyermekek

Golovics Mónika hozzátette: van egy olyan réteg, ahol az egyszülős családban sérült gyermeket nevel az egy szülő. Ezen eseteknél nagyon nagy részben a másik szülő semmilyen formában nincs jelen a család életében. Ebben az élethelyzetben is számíthatnak a kecskeméti klubra a családok. Segítenek számukra egyrészt feltöltődni, közösségi létérzés keretében erőt adni számukra, hogy érezzék, nincsenek egyedül a bajban, jobbra fordulhatnak a dolgok.

A közösség nagy ereje abban is rejlik, hogy olyan családok és olyan szülők találkoznak, ahol tudják a másikról hogy pontosan min megy keresztül, hiszen ők is megtapasztalták ugyanazt. Már az is nagy segítség, ha meg tudják osztani egymással gondolataikat, kiventilálják magukból a felgyülemlett dühöt, fájdalmat, elkeseredettséget. 

Saját központot szeretnének

A fővárosi példa nagy motiváció a kecskeméti klub számára. Nagy álmuk, tervük, hogy Kecskeméten is kialakítsanak egy Egyszülős Központot kicsiben, ahol napközben is tudnának segítséget nyújtani a családoknak. Például vigyáznának a gyerekekre, amíg a szülő ügyet intéz, vagy csupán csak szeretne egy kicsit feltöltődni. Jogi tanácsadást működtetnének, korrepetálást biztosítanának és fejlesztő pedagógust is igénybe lehetne venni.

A terv lassan már körvonalazódik, vannak már biztató lépések. A közelmúltban ennek elősegítésére a kecskeméti önkormányzattal együttműködési szerződést írtak alá. 

További részletekért hallgassa meg a teljes beszélgetést!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában