Baon podcast

2024.07.14. 10:00

A biohulladék társasházi gyűjtése számos előnyt rejt magában – podcast

Néhány hónapja vezették be Kecskeméten a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését a társasházaknál. A Magyarország 14 városának meghatározott részein induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Ennek részleteiről szólt a Hír FM műsorában Borsfay-Horváth Judit, a MOHU hulladékgazdálkodási szakembere.

Sebestyén Hajnalka

Hírportálunk is már több alkalommal írt a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtéséről. Az új rendszer részeként Kecskeméten elsőként a társasházi övezetekben élők tapasztalhatják meg előnyeit. A megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladék biogázüzemekben hasznosul majd. A biogázüzemek több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, másrészt a biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő-visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára. 

zöldhulladék, társasházi gyűjtés, hulladékgazdálkodás
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A rendszer még mindenki számára új, folyamatosan figyelik majd a hulladékmennyiségek és minőségek alakulását, és a felmerülő gondokat. Ennek tükrében építik ki a továbbiakban a rendszert. 

Borsfay-Horváth Judit tájékoztatója után a biohulladék gyűjtésének hátteréről, fontosságáról mesélt Tóth Eliza, a Pannon Egyetem hulladékgazdálkodási témacsoportjának munkatársa.

A részletekért hallgassa meg a műsort!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!