Tass-Alsószenttamás

2024.07.17. 20:10

A megfelelő értékrend kialakítását is segítette ÁGOTA Közösség tábora

Hatodik alkalommal szervezte meg az ÁGOTA Közösség a Kortárs Segítő Hit-tábort. Idén Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván pasztorációs, kulturális és rekreációs programokon vettek részt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató terület mind a 13 megyéjéből érkező fiatalok. A tábor tematikája a „Kik vagyunk? Miért vagyunk? Mi a feladatunk a világban?” kérdések megválaszolására épült.

Gulyás Sándor

A vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekek számára a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány számos nyári táborozási lehetőséget biztosít ezen a nyáron is ÁGOTA Falván. A hit-tábor helyszíne – a külön a  gyermekvédelemi gondokosában élő gyermekek táboroztatására épült – szeretetfalu, mely a Kiskunsági Nemzeti Park területén hét hektáron fekszik. 

Ágotafalva, tábor, gyerekek
Hatodik alkalommal szervezte meg az ÁGOTA Közösség a Kortárs Segítő Hit-tábort.
Fotó: Gémes Sándor

A falu dísze Európa és Magyarország egyetlen Szent Jobb Lator-temploma, mely a pasztorációs foglalkozások helyszínéül szolgált. Ez alkalommal negyven lakásotthonban vagy nevelőszülőknél élő tíz és tizenkilenc év közötti fiatal érkezett a táborba tizenöt segítő kíséretében. A VI. Kortárs Segítő Hit-tábor célja azon felül, hogy a gyermekek együtt legyenek, ismerkedjenek, kikapcsolódjanak, hogy megismerjék történelmi múltjukat. Tanulságos bibliai történeteken keresztül olyan témákat dolgoztak fel, melyek segítik a gyermekeknek a megfelelő értékrend kialakításában, legfőképp a „jó” és a „rossz” különbségtételében. 

– Segítjük a gyermekeinket azon az úton, amiben felismerhetik azt a lehetőséget, hogy a hit is az életük része lehet. A hitet nem tudjuk átadni, mert a hit mindig kiszámíthatatlan, egy ajándék. Impulzusokat kapnak, amiket idővel majd elsajátítanak és a szívükben hordozzák mindazt – mondta Bognár Attila András a pasztorációs csoport vezetője.

Az ÁGOTA Közösség munkatársai a bibliodráma eszközeivel támogatták a gyermekeket önmaguk megerősítésében: megismerték Ábrahám, Mózes, Mária és egy hozzájuk hasonló fiatal, az ifjú Carlo Acutis történetét, akinek szentté avatását 2024-ben indította meg a Szentszék. A gyermekek azonosulni tudtak velük, miközben jelmezekben eljátszották élettörténetüket. A kiemelt bibliai személyek példaképpé avanzsálnak, mely elgondolkodtatja a saját életükre vonatkozó főbb kérdésekről, hangsúlyozta a pasztorációs csoport vezetője. A szervezők másik küldetése a kultúrtörténeti, történeti, egyház-, építészet-, művészettörténeti örökség ismereteinek átadása. Ellátogattak Kalocsára a Nagyboldogasszony-főszékesegyházba; megnézték az Astriceum Érseki Múzeum kiállítását, mely az Érsekség múltját, kulturális értékeit mutatta be.

– A kalocsai nagytemplom gyönyörű volt, nagyon tetszett! Imádkoztunk, énekeltünk, ezáltal úgy érzem, közel kerültem a békéhez, a nyugalomhoz és önmagamhoz – sorolta Bozóki Balázs a szegedi Foltán József lakásotthon fiatalja.

Ágotafalva, tábor, gyerekek
Fotó: Gémes Sándor

A táborozók Bakodpusztára is beléphettek, ott csikósok fogadták a csoportot, lovasbemutatót tekintettek meg, majd lovaskocsizáson vettek részt a turistacentrumban – tájékoztatta hírportálunkat Hajó Edina, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs- és marketing csoportvezetője. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában