Tass-Alsószenttamás

2024.07.23. 17:10

Megnyitotta kapuját a 27. ÁGOTA tábor – galériával, videóval

Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhat tíz napon át a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson található gyermekbirodalomban, ÁGOTA Falván. Hétfőn, a tábor megnyitó ünnepségén a segítőkkel, egyéb közreműködőkkel, vendégekkel együtt, mintegy 1200 fő vett részt.

Gulyás Sándor

Az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, vagyis a 27. ÁGOTA® Tábort. Az ÁGOTA® Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közösen szervezte meg. A táborba az ország minden vármegyéjéből érkeztek a 7-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondozási területéről és az állami gyermekvédelmi gondoskodást végző intézményekből is. A fiatalokkal az elkövetkező tíz napban segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak.

ÁGOTA tábor, Tass, gyerekek, programok
A táborban eltöltött időt, a gyermekek csak úgy neveznek: „tíz napos mennyország”
Fotó: Gulyás Sándor

A rendezvényt Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, az esemény házigazdája, az évről-évre visszatérő rendezvény megálmodója nyitotta meg.

– A legőszintébb tisztelettel és szeretettel köszönöm meg mindenkinek azt, amit tesz és tett minden egyes nap az általunk támogatott gyermekekért – emelte ki Kothencz János.

Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében kihangsúlyozta: szívvel és lélekkel, mindent megmozgatva kell dolgozni azért, hogy segítséget kapjanak a traumákon átesett gyermekek.

– A kormány azon dolgozik, hogy minél biztonságosabb és minél jobb körülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben is. A jogszabályokon és a támogatáson kívül a leglényegesebb a gyermekvédelemben az, hogy mindazok, akik abban dolgoznak, szívvel-lélekkel és örökös küzdeni akarással tegyenek meg mindent a gyermekekért és a fiatalokért, illetve az általuk elszenvedett traumák feldolgozásáért. Kívánom, hogy a fiatalok a tábor ideje alatt találják meg azt a sportot, azt a társaságot, azt hobbit melyet erővé és előnnyé tudnak kovácsolni, merjenek küzdeni és hinni önmagukban – mondta el köszöntőjében  Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A tábor megnyitójának vendége volt dr. Novák Krisztina jogvédelmi biztos asszony is, aki ajándékkal érkezett ÁGOTA Falvára.

– A gyerekek akkor tudnak kiállni magukért, ha korábban beszéltek velünk olyan helyzetekről, amelyeket a későbbiek során felismernek, és tudni fogják, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk segítségért. A jog ismerete, a tudás megvéd, hiánya azonban kiszolgáltatottá teszi az embert, éppen ezért az Integrált Jogvédelmi Szolgálat „Joggal menők” elnevezésű 16 kártyából álló gyermekjogi interaktív foglalkoztató csomagot készített kifejezetten gyermekvédelmi gondoskodásban élő 10-18 év közötti fiataloknak. Ez a játék segít nektek abban, hogy megismerjétek jogaitokat, továbbá meg tudjátok védeni magatokat – fogalmazott Novák Krisztina.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy közösségben lenni és egymásra figyelni jó.

– Akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó, mindannyian csak kisebb vagy nagyobb közösségekben tudjuk magunkat jól érezni és kiteljesedni. A gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében különösen fontos ténylegesen megélni a valódi közösségi élményt, mert annak megtartó, segítő ereje van a nehezebb, néha viszontagságosabb időszakokban is. A közös nyári élmények, a sport és más események, a szórakozás, a zene, a társasjátékok pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy összekapcsolják ezt a közösséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt – emelte ki Kozma Ákos, aki hetven focilabdát hozott a tábor lakóinak.

Kiss-Rigó László, az ÁGOTA Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke beszédében kiemelte, az alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató segítői, támogatói, illetve önkéntesei az elmúlt években megtapasztalhatták, valamilyen módon részeseivé váltak egy igazi közösségnek. Az ÁGOTA Tábor résztvevői pedig azt tapasztalhatják meg évről évre, hogy nemcsak egy igazi közösség, hanem egy valódi család fogadja be őket.

– Mindenki egy értékes ember! Fontos, hogy úgy bánjatok egymással, ahogyan szeretnétek, hogy veletek is bánjanak – hangsúlyozta Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke.ó

Az ÁGOTA Tábor az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. A táborban a „KÁSZPEM” (szenzitív pedagogikoterápia) szemléletrendszer alapján élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét. A tábor valamennyi napját magas színvonalú élményprogramok sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud?, Roma Est, Toldi-verseny, kirándulások és még sok minden más színesíti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában