Felmérés

2024.06.29. 11:16

Szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

– A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel. 

Tapodi Kálmán

Az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: munkatársaival a napokban Aradon, Temesváron, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Segesváron és Gyimesfelsőlokon találkoztak az iskolák vezetőivel. Tavasszal egy háromnapos partiumi és székelyföldi körút során tizenkét települést látogattak meg, a következő felmérést pedig a moldvai csángó magyar területen végzik majd – fűzte hozzá.

iskola, támogatás, Lakitelek,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Lezsák Sándor ismertetése szerint a látogatások során tájékozódnak az óvodák és iskolák helyzetéről, felmérik, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket. A program keretében július elején a csíksomlyói Csibész Alapítvány hatvan tanulóját látják vendégül a Lakitelek Népfőiskolán. A vakációzó fiataloknak parlamenti és ópusztaszeri kirándulást is szerveznek – közölte az Országgyűlés alelnöke.

Ősszel, szeptember 24-26. között csaknem harminc szórványkollégium vezetői találkoznak a lakiteleki Hungarikum Ligetben, valamennyien bemutatót tartanak a működésükről, közös programokat, vetélkedőket egyeztetnek, és sporteszközökre, taneszközökre kapnak pályázati lehetőséget. Lezsák Sándor kiemelte: a nemzetpolitikai államtitkárság elsősorban a szórványkollégiumok működését biztosítja, a lakiteleki népfőiskola a sikeres tartalmi munkához járul hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában