Hőség

2024.06.22. 19:30

Berobbant a nyári fürdőszezon a Szelidi-tónál

Június harmadik hétvégéje iskolapéldája annak, milyen, amikor a döcögve induló nyári szezon a berobbanó kánikulának köszönhetően egyszer csak megfordítja a trendet; egyik napról a másikra hűsölni, fürödni vágyók százai lepik el az előtte gyéren látogatott Szelidi-tavi strandokat.

Zsiga Ferenc

– Ha az egy héttel később kezdődő nyári szünetet vesszük kiindulópontnak, akkor az összesen úgy kilenc hetet kitevő nyári idény legalább egy hét csúszásban és az ezzel járó bevételkiesésben van – fogalmazott az egyik strandoló. Az egész évben nyitva tartó Family Étterem tulajdonosa kedvezőbb képet festett. Szerinte egyelőre nincs ok panaszra és további biztató jelek is vannak, hiszen a szokásos vendégkör mellett megjelentek azok a kerékpáros turisták és kirándulócsoportok, akik a nemrégiben átadott új Duna-hídon érkeznek. Abban mindenki egyetértett, a csapadékmentes hétvégéknek és a hőségriadóknak a Szelidi-tónál is kifejezetten nagy a forgalomgeneráló hatása. 

Szelidi-tó, strand, hőség
Berobbant a nyári fürdőszezon a Szelidi-tónál
Fotó: Zsiga Ferenc

 – Amint az várható volt, az iskolai szünet kezdete, az ezzel egy időben érkezett kánikulai hőségnek köszönhetően valósággal berobbant a főszezon. Ezen a hétvégén a frissítő csobbanásra érkezők, különösen a gyermekes családok egykettőre benépesítették a strandokat és a vendéglők teraszait – mondta el Tímárné Horváth Szilvia, a Family Étterem tulajdonos vezetője. A vendéglátós hozzátette, hogy az új Tomori-hídnak köszönhetően egyre több kerékpáros turista érkezik, és az is újdonság, hogy megjelentek a Dunántúlról az iskolai és a más összetételű kirándulócsoportok. Az üzletvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy a Szelidi-tó, az üdülőfalu irigylésre méltó környezetéért és tisztaságáért, az üdülővendégek és a vállalkozások komfortérzetéért nagyon sokat tesz az önkormányzat. 

Szelidi-tó, strand, hőség
Tímárné Horváth Szilvia
Fotó: Zsiga Ferenc

– Szelidre kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárút vezet. Az autózás is gondtalan, a körforgalomtól immár végig kitűnő úton gurulhatunk. Áldás a tó a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra. Szelid a vízparti játszóterek, vízi csúszdák, a kulturált környezet miatt méltán vált a kisgyermekeket nevelő családok kedvelt üdülő- és kirándulóhelyévé. Itt a mindenhol ingyenes parkolás mellett még mindig alacsonyak a strandbelépő árak, és szabad strand is van. Az önkormányzati beruházásban megvalósult Sportcentrum, a Bowling Center, az új fogadóépület és a fedett nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpad egy teljesen új színfoltja az üdülőfalunak. Szeliden a hagyományos mellett a minőségi vendéglátás is nagyot ugrott előre. Nem beszélve a közterületek példás karbantartásáról, rendezettségéről és tisztaságáról – összegezte az eredményeket a vállalkozó. 

– Húsvétkor nyitottuk ki az élelmiszerüzletünket. Az időjárás azóta is nagyon kedvező, a víz minősége kitűnő. A bevételeinken egyelőre az érződik, hogy az iskolai szünidő egy héttel később kezdődött, azaz a családosok még csak most kelnek útra. Az apartmanjainkat néhány kivételtől eltekintve a törzsvendégeink foglalták le, ami azért egyelőre nem a nagyobb érdeklődést mutatja. Az előjelek alapján arra számítunk, hogy egyre több paksi, tolnai, dunaszentgyörgyi, dunántúli vendég érkezik hozzánk az új hídon, hiszen a Duna jobb partján kevés a strandolásra alkalmas part, gyorsan mélyül a víz. Eddig a Szittyótér vendéglátóhelyei csak a hétvégén voltak nyitva, de ez a kánikula beköszöntével változik. Az üzletek idén is összefognak, zenés esti partikat rendezünk, és július 27-én a hagyományos halászléfőző versenyt is megtartjuk – nyilatkozta Váradi Gyula, a Szittyótéren üzlettel, az üdülőfaluban apartmanokkal rendelkező vállalkozó.

Szelidi-tó, strand, hőség
Váradi Gyula
Fotó: Zsiga Ferenc

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában