Szakmai verseny

2024.06.26. 13:50

Megmérkőztek egymással a honvéd tűzoltók Kecskeméten – galériával, videóval

Szerdán rendezték meg a Magyar Honvédség idei tűzoltó szakmai versenyét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. A honvéd tűzoltó alegységeknek nagy kihívást jelentő feladatokon keresztül kellett bemutatni tudásukat és rátermettségüket.

Horváth Péter

Ócsai Gábor alezredes, a Honvéd Vezérkar Biztonsági tisztje elmondta, hogy a megméretést az 1970-es évek óta rendezik meg, korábban csak a légierőnél, 2007 óta pedig a Honvédség egészének tűzoltó szakmai versenyévé vált. A versenyt minden évben megszervezik, mindig más helyszínen. A megméretésen hat csapat vett részt: a kecskeméti repülőbázis, az MH 47. Bázisrepülőtér csapata, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár (Szolnok) csapata, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ tűzoltói, az MH Anyagellátó Raktárbázis tűzoltócsapata és az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság csapata, hiszen e bázisokon működik állandó, szervezetszerű tűzoltó alegység – mondta el Ócsai alezredes.

verseny, honvéd, tűzoltó
Megmérkőztek egymással a honvéd tűzoltók Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

A verseny egy elméleti teszttel kezdődött, majd az egyéni versenyszámok következtek, melyben volt egy 100 méteres akadálypályán teljesítendő feladat, amit a 120 méteres műszaki mentési feladat következett, melyben teljes tűzoltó öltözetben, oxigénpalackkal egy életmentést szimuláltak a résztvevőknek.

A csapatversenyben egy négyszer 100 méteres akadálypályával kellett megbirkózni a csapatoknak váltásban. Ezt követte egy szerelési feladat a MAN-Schmitz gépjárműfecskendőről, a záró feladat pedig a  200 méteres műszaki mentési feladat volt, ahol egy emberi súlyú, mintegy 70 kilós bábuval szimulálták a mentést a honvéd tűzoltók. 

Ócsai alezredes kiemelte: a verseny segít a csapathagyományok ápolásában, emellett kiváló lehetőséget biztosít a tűzoltók tapasztalatcseréjére.

Az egyéni versenyben harmadik helyezett lett Balla Gergő tizedes, MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár tűzoltója, második Aranyics Bence szakaszvezető, az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól, első lett Kiss Bence tizedes, az MH 47. Bázisrepülőtértől.

A csapatversenyen első helyezett lett az MH Kiss József 86. Helikopterdandár. Az első helyezett csapat díja az a vándorserleg is, amit alapesetben egy évig birtokolhat a győztes csapat, azonban három egymást követő győzelem esetén végleg megtartható. Erre azonban a verseny történetében csak egyszer volt példa, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár csapatának sikerült ezt elérni kiemelkedő teljesítményével. Második helyezett lett az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, harmadik az MH 47. Bázisrepülőtér csapata.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában