MANÓ tábor

2024.06.29. 13:44

A sajátos nevelési igényű gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok táboroztak ÁGOTA Falván

Második alkalommal szervezett MANÓ Tábort az ÁGOTA Közösség sajátos nevelési igényű, (SNI) a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában nevelkedő gyermekeinek és nevelőszülőiknek. A négy napos tábornak a Tass-Alsószenttamáson lévő ÁGOTA Falva adott otthont, ahol személyre szabott foglalkozásokkal várták a gyermekeket.

Gulyás Sándor

Speciális, gyermekeknek szóló programokkal készültek az ÁGOTA Közösség munkatársai és önkéntesei is a második manó táborra.  

Manótábor, Ágota falva, Tass
Manótábor
Fotó: Gémes Sándor / Forrás: ÁGOTA Közösség

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány célja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára biztonságos, mosolyokban és élményekben gazdag gyermekkor biztosítása. Most olyan gyermekeket vártak ÁGOTA Falvára a számukra ingyenes táborba, akik sajátos nevelési igényük miatt fejlesztésre szorulnak. Sokan nevelőszülőikkel együtt érkeztek. 

Az érkezés napján egy csapatépítő játékon vettek részt, ahol megismerkedtek egymással. Közösen festettek manó táboros lobogót és együtt fedezhették fel a Kiskunsági Nemzeti Park szívében épült ÁGOTA Falvát, hiszen a visszatérő kismanókon kívül voltak olyanok is, akik életükben első alkalommal vettek részt táborban. 

– A tábor célja, hogy csodálatos nyári élményekkel ajándékozzuk meg azokat is, akik a sajátosa nevelési igényeik miatt más táborokba nem tudnak elmenni. Itt úgy épül fel a program, hogy illeszkedjen az igényekhez: gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus és terapeuta is foglalkozik a gyermekekkel – mondta Bakaity Anna a gyógypedagógiai divízió vezetője. 

Állatasszisztált terápia, meseterápia, kincskereső játék, labdarúgás, just dance, ügyességi-, sportverseny, kézműves programok, sokféle csillámtetkó  és tábortűz tette élvezetesség az elmúlt napokat. Több, mint harminc fiatal és az őket kísérő nevelőszülők élvezték a nyári tábort.  A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy az SNI-s gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket családjukba fogadó nevelőszülők megismerkedjenek egymással és megosszák tapasztalataikat a gyermeknevelésről. Rekreációs és prevenciós programokon vettek részt, valamint Arany Jánossal, a pszichológiai divízió vezetőjével beszélgettek.

Forrás: ÁGOTA Közösség

– Örülök, mert itt hasonló nevelőszülőkkel találkozom, mint én. Egy kiváló lehetőség, megértő embereket ismerhettem meg, akik hozzám hasonló tapasztalattal rendelkeznek. A gyerekek és mi, nevelőszülők is feltöltődünk itt – mondta Angyal Anikó, aki Hódmezővásárhelyről érkezett két nevelt gyermekével, a nagyobb autista, a kisebbik pedig figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő,  ADHD-s. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában