Baon podcast

2024.06.26. 11:20

Az erdőgazdálkodás is belépett a nyári diákmunka-lehetőségek közé – podcast

Már lehet jelentkezni az államilag támogatott diákmunkákra Bács-Kiskun vármegyében. A 2013 óta működő program keretében – július elejétől augusztus végéig – elsősorban az önkormányzatoknál, de a turizmusban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is foglalkoztatják a fiatalokat. Idei újdonság az erdőgazdálkodás. A részleteket Kollár Péter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője osztotta meg a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A nyári diákmunkaprogramra a fiatalok és munkáltatók jelentkezését egyaránt várják. Az önkormányzatoknál dolgozó fiatalok bérét 100 százalékban, a gazdasági szektorban működő cégeknél a 75 százalékát támogatja az állam. 

baon podcast, diákmunka, erdőgazdálkodás
Kollár Péter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője
Forrás: Rádió 1 Gong

A korai munkatapasztalat-szerzés a diákmunka célja

Kollár Péter főosztályvezető elmondta: 2024-ben ismét folytatódik az államilag támogatott diákmunkaprogram, melynek célja, hogy a fiatalok korai munkatapasztalatot szerezzenek, miközben jövedelemhez jussanak. 2013 óta, a kezdetektől nagyon népszerű ezen diákmunka, tavaly a megyében mintegy 1400 diák élt a lehetőséggel. Idén is több mint ezerre számítanak. 

Folyamatosan lehet jelentkezni

A regisztráció már június közepén kezdetét vette, az érdeklődők a Bács-Kiskun vármegye 11 foglalkoztatási osztályán, 11 járásban, a megszokott helyen érik el a lehetőségeket. Ugyanitt jelenthetik be igényüket a foglalkoztatók is. 

A célcsoport a nappali tagozaton tanuló 16-25 éves korosztály. A foglalkoztatásuk július 1. és augusztus 31. között zajlik. Általában ez 2-4 hetes időtartamot jelent egy-egy diáknál. 

Jövedelmek

A programra országosan 3,8 milliárd forintot, ezen belül Bács-Kiskunban 195 milliót fordítanak. Mivel 25 év alatti fiatalok az érintettek, így számukra idén is SZJA-mentes a bér, ez 15 százalékos kedvezményt biztosít. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében bruttó 244.500 Ft, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében bruttó 200.100 Ft lehet. 

Két pilléren nyugszik a diákmunkaprogram

A diákmunkaprogramnak két pillére van: az önkormányzati és a szolgáltatási, gazdasági szektor. Kiemelkedik az önkormányzati pillér, melynél a legnagyobb foglalkoztatási arány. 

Az önkormányzatok már kitapasztalták azokat a foglalkoztatási lehetőségeket, ahol bevonhatják az érdeklődő diákokat. Az adminisztrációs terület mellett különböző szolgáltatásokban is alkalmazzák őket, például információn nyújtásban, idősgondozásban, illetve a parkok és egyéb épületek felújításánál, korszerűsítésénél. 

Az önkormányzati szektorban maximum napi hat órát foglalkoztathatják a fiatalokat. Az állam 100 százalékban támogatja az önkormányzatokat ezen diákmunkáknál. 

A másik pillérhez tartozik a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, és idei újdonságként megjelenő erdőgazdálkodás. A gazdasági szférában nyolc órás foglalkoztatásra nyílik lehetőség, viszont itt a munkáltatóknak 75 százalékos szinten nyújtanak támogatást a foglalkoztatáshoz. Így ugyanazok a támogatási összegek jelenhetnek meg mint az önkormányzati pillérben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában