Bevizsgálás

2024.05.29. 17:15

Jó a Vadkerti-tó vízminősége

Jó minőségű a Vadkerti-tó vize. A napokban vizsgáltatta be az önkormányzat, és az eredmények alapján nyugodtan lehet fürödni benne. Ennek ellenére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kiadott fürdővízminőségi térképen a tó piros színnel van jelölve. A rikító szín a kifogásolt kategóriába helyezi Soltvadkert gyöngyszemét, a tavat.

Barta Zsolt

A „kifogásolt” minősítés történt annak ellenére, hogy május 21-én a soltvadkerti önkormányzat a Vizépszolg-94 Kft. kiskunhalasi laborjától vizsgálatot rendelt meg, amely eredményei alapján jónak minősül a tó vize

Vadkerti-tó, vízminőség, bevizsgálás
A Vadkerti-tóra, ha jó az időjárás, akkor 80-90 ezer ember látogat el a nyári hónapokban
Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

A vízmintában megnézték egyebek mellett az Escherichia coli számot, illetve a Enterococcus számot. Ezek ha túl magasak, akkor fertőzés is bekövetkezhet a fürdőzés során. Ha az Escherichia coli szám 100 milliliter vízben nem haladja meg az 1500/100 milliliter értéket, és az Enterococcus szám az 500/100 millilitert, akkor a víz fürdőzésre alkalmas. Ellenkező esetben nem szabad lubickolni a hullámok között. A vizsgálat eredményeként Escherichia coli szám 30 (a határérték 1500), míg az Enterococcus érték 40 (a határérték 500) volt, azaz jó a vízminősége. 

– Ennek ellenére abból a hátrányos besorolásból, amely négy év átlagát veszi alapul még nem került ki a tó. Ez a minősítés egy nemzetközi módszer szerint történik, amely alapján kategorizálják a szabadtéri természetes tavakat, ahol fürödni lehet – elemezte a helyzetet Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere. Majd elmondta, hogy a múlt héten egy akkreditált halasi labort kértek fel vízminta vételre és elemzésre. Az eredmény megnyugtató, azaz jó a Vadkerti-tó vize. A városvezető hangsúlyozta: az utóbbi években nagyon jó a víz, de létezik egy korábban mért eredmény, amely még mindig hat a hivatalos megítélésre. Hozzátette: közösségi médiában havonta kétszer teszik közzé a vízvizsgálati eredményeket. – Azonban tény, hogy egy ilyen kis vízfelületű tó esetében nagyobb lehet a kockázat mint például a Balaton tekintetében. A száraz időjárás miatt most alacsony a tó vízszintje – hangsúlyozta a polgármester, aki közölte, hogy évente 600 ezer köbméter vízzel pótolják a hiányzó mennyiséget. – Ennyire van vízjogi engedélye a városnak – mondta Temerini Ferenc. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában