Jubileum

2024.05.04. 13:12

Százhuszonöt éve működik tűzoltóság Szabadszálláson – galériával, videóval

A szabadszállási önkéntes tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Szabadszállás adott otthont a vármegyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a városi tűzoltónapnak. A program szentmisével indult a katolikus templomban, majd ünnepi állománygyűléssel folytatódott a József Attila Közösségi Házban. Eközben az érdeklődőket szabadtéri programok várták, ahol megismerkedhettek a lánglovagok eszközeivel is. 

Gulyás Sándor

A rendezvényt Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki elsőként köszönetet mondott a tűzoltók önzetlenségéért, bátorságáért és fegyelmezettségéért.

Az érdeklődők megismerkedhettek a lánglovagok eszközeivel is
Fotó: Gulyás Sándor

– A szabadszállási tűzoltók 1899-ben kezdték meg szolgálatukat. Százhuszonöt éve védik a város lakosságát és azok javait. Kiváló, összeszokott csapat az övék, akik számos káresetnél bizonyítottak. Elsők voltak egyebek mellett az izsáki négyezer négyzetméteres raktártűznél. Köszönöm  helytállásukat, a városnak, hogy támogatják őket – fogalmazott köszöntőjében Gyapjas János tűzoltó ezredes.

Darabos József, Szabadszállás város polgármestere beszédében a tűzoltók hősiességét, elkötelezettségét emelte ki.

– A tűzoltó hivatás szellemisége végigkíséri annak az embernek az életét, aki erre az útra lép. A hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók feladata és célja, hogy segítsenek embertársaikon. Ma sem könnyű a tűzoltók élete, segítenek éjjel-nappal, sokszor a családtól távol. A szabadszállási tűzoltók az elmúlt 125 év során nem csak tüzeket oltottak, hanem életeket mentettek, közösségeket védtek, közösségeket építettek és fogtak össze. Áldozatos munkájuk, elhivatottságuk példaértékű – hangsúlyozta a polgármester.

Vejtei András tűzoltó százados, a Solti Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka elsőként Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét idézte meg ünnepi beszédében.

– Szent Flórián a feltétlen hit és bátorság alakja, aki életét áldozta fogságban lévő társaiért. Egy szent erényeinek példaként magunk elé állítása világos értékválasztást tükröz. Azt szeretnénk, ha szervezetünk egészére, és kollégáinkra egyénileg is jellemző lenne a bátorság, a kitartás, a töretlen hit, az elhivatottság és az akarat. Olyan munkatársakra van szükség, akik szenvedéllyel, szívvel és lélekkel dolgoznak és állnak ki összetartozásunk ünnepén. Számukra nyitott az út a katasztrófavédelmen belül a megmaradásra, fejlődésre, előrelépésre. Büszke vagyok arra, hogy olyan kollégákkal dolgozok együtt nap mint nap, akik megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Éles helyzetekben mindig eltűnik az egyéni érdek, csak a csapat létezik és, hogy annak hasznos tagjai legyünk. Ilyenkor egy célért küzdünk, hogy mindenkit épségben biztonságba helyezzünk – emelte ki Vejtei András, aki egyben megismertette az ünnepség résztvevőivel a szabadszállási önkéntes tűzoltók 125 éves történetét.

Elismeréseket adtak át

A köszöntők után került sor a megyei szintű elismerések átadására. A kitüntető címeket Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Darabos József Szabadszállás polgármestere, Kristóf András, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltószövetség elnöke, Nagy Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Sport Club elnöke adta át. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Szent Flórián emlékplakettet adományozott Fritz Ferencnek,  a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság vezetőjének, Orbán Balázs tűzoltó alezredesnek, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági főfelügyelőjének, Pencz János címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Kopári Martin László tűzoltó zászlósnak, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének. 

A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség Szabó József Emléklappal jutalmazta Sánta Tibor Gábort, a Lajosmizsei Önkormányzati Tűzoltó- parancsnokság vezetőjét, Szabó Zsolt Csabát, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapítótagját. Sportteljesítményükért a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Sport Club  elismerésben részesítette Farkas Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestert, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályának referensét, Kovács Tibor tűzoltó őrmestert, a kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, Pakai Szabolcs címzetes tűzoltó törzsőrmestert, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara tűzmegelőzési versenyén elért kiváló eredményéért díjat vehetett át Hunyák Ákos tűzoltó hadnagy, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának előadója, Nagy Gergely tűzoltó százados, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelt főelőadója, Gubicza Dániel tűzoltó százados, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Szolgálatának kiemelt főelőadója, Haris Regina Zsófi tűzoltó főhadnagy, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának megbízott osztályvezetője. Hosszú éveken át tartó lelkiismeretes munkájáért a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai tárgyjutalomban részesítették Fazekas Henriett rendvédelmi igazgatási alkalmazottat. Emléklapot adományozott a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a jubiláló Szabadszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában