Kalocsa

2024.05.09. 13:40

Megnőtt a szökések száma a gyermekotthonokból

Tizedik alkalommal tartottak szakmai módszertani napot az ország gyermekvédelem területén dolgozó szakembereinek a Kalocsai Gyermekotthonban. A rendezvény fővédnöke dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke volt. Az eseményen Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is részt vett, és felszólalt.

Zsiga Ferenc

A résztvevőket Bábel Balázs, majd Font Sándor országgyűlési képviselő, Filvig Géza polgármester, végül Fülöp Attila államtitkár köszöntötte. A rendezvényen jelen volt Bóbis Attila, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, akinek két munkatársa is előadást tartott a rendőri munka és a gyermekvédelem határterületeit érintő kérdésekről.

gyermekotthon, szökés, Bábel Balázs
Megnőtt a szökések száma a gyermekotthonokból
Fotó: Font Sándor Facebook-oldala

Juhász Gábor, a kalocsai intézmény vezetője elmondta: a szakmai nap vezető témája az engedély nélküli eltávozás, azaz a szökés, amelyet az ilyen esetek ugrásszerű megemelkedése indokol.

– Itt, Kalocsán, a Központi Speciális Gyermekotthonban mindent megteszünk, hogy a gyereket bent tudjuk tartani az intézményben. Bár ez nagy gondot okoz, hiszen ezek a gyerekek úgy érkeznek ide, hogy rögtön egy falat húznak maguk köré. A gondtalan életből belecsöppennek a gyermekotthon mindennapi életébe napirenddel, házirenddel. Gyakran még egy kis személyiségzavar, egy kis kábítószerhatás is nehezíti a beilleszkedést – sorolta az igazgató, aki szerint az jelzi, hogy jól végzik a munkájukat, ha minél kevesebb szökésben lévő gyerek van.

Font Sándor országgyűlési képviselő a közismert kegyelmi ügy és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásának gyermekvédelmi vonatkozásai kapcsán úgy fogalmazott: „Ebben a nehéz helyzetben az önök szerepe és feladata még komolyabb, még nagyobb kihívás. A Parlament előtt az általunk még szigorúbbnak gondolt gyermekvédelmi törvény jelenleg is vita alatt áll. Kíváncsiak vagyunk, hogy az Európai Unió majd mit fog szólni.”. Font Sándor szerint biztosra vehető, hogy lesz, aki aggályosnak találja majd a törvényt.

A folytatásban Bábel Balázs érsek a Regnum Marianum elnevezésű, a XIX. század végén életre kelt, ifjúsággal foglalkozó programról szólt, amely közösségnek ő maga is tagja.

gyermekotthon, szökés, Bábel Balázs
Tizedik alkalommal tartottak szakmai módszertani napot az ország gyermekvédelem területén dolgozó szakembereinek a Kalocsai Gyermekotthonban
Fotó: Zsiga Ferenc

– Aki ezen a területen dolgozik, az nem a mindennapi dicsőségért, hanem valami sokkal fontosabbért teszi. Kevés olyan szakma van és kevés olyan hivatás van, ahol emberek életét lehet megfordítani, átváltoztatni – fogalmazott Fülöp Attila. Az államtitkár az elmúlt időszakkal kapcsolatban fölidézte, hogy a Covid miatt egyrészt majdnem két évig össze voltunk zárva, másrészt a kapcsolatok szét voltak szakítva.

– Ennél nehezebben megélhető helyzetet ezekben az intézményekben nehéz elképzelni – hangsúlyozta.  Az államtitkár rámutatott: a szökések száma a 23 ezer gyerekvédelemben lévő gyereknek a két százalékát sem éri el. Ez ugyan marginálisnak tűnhet, de a gyerekek motivációja, életérzése, az őket ért traumák szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet ezt a számot csökkenteni.

Fülöp Attila végül a szakmai szervezetek, intézmények közötti együttműködés mellett a társadalom felé való nyitottságra, az elfogadás fontosságára figyelmeztetett.

A továbbiakban szakmai előadások következtek. Előbb a rendőrség delegáltjai világították meg a kérdést a rendvédelmi szakma szempontjából, majd a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat, a jó példákat a kollégáikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában