Időjárás

2024.05.20. 12:36

Elsőfokú riasztást adtak ki zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskunra is

Felerősödhet a szél és jégeső is előfordulhat!

Baon.hu

Hétfő

Hétfőn délelőtt helyenként, déltől, estig többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban, valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföldön. Helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak jégeső (2 centiméter körüli vagy alatti átmérővel), viharos széllökés (60-80 kilométer/óra), illetve felhőszakadás (~25-30 milliméter, hegyvidéken elsősorban az Északi-középhegységben lokálisan > 30 milliméter) kíséretében. Estétől, késő estétől kevesebb helyen várható zivatartevékenység – írja a met.hu.

riasztás, zivatar, eső
Forrás: met.hu

Kedd

A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat zivatar. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarrendszert általában 60-80 kilométer/óra széllökés, felhőszakadás (15-30 milliméter), apróbb szemű jég (<2 centiméter) kísérhet. Helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 centiméter jégátmérő, > 90 kilométer/órás széllökés, > 30 milliméter lokális csapadék). Az éjszaka folyamán délnyugat felől a rendszer mögött fokozatosan stabilizálódik a légkör.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában