Fellépés

2024.05.20. 11:14

Évzáró gálaműsort adtak a néptáncot tanító iskolák növendékei Kalocsán – galériával

Régi hagyomány Kalocsán, hogy a néptáncot tanuló gyerekek a pünkösdi ünnepkör idején, önálló évzáró családi program keretében, egy új koreográfia bemutatásával adnak számot a tanévben megszerzett tudásukról. Idén sem volt ez másként, szombaton a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál nyitóeseményeként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület összesen hat csoportja adott gálaműsort az érsekkerti szabadtéri nagyszínpadon.

Zsiga Ferenc

A telt házas vizsgaelőadás kis táncosait, a szülőket, rokonokat, érdeklődőket és a testvérvárosokból érkezett delegációkat Filvig Géza köszöntötte. A polgármester hangsúlyozta, a művészeti iskola fontos szerepet tölt be a város életében, a hagyományok átörökítésében. Köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, a szülőknek és a növendékeknek, hogy a város jó hírét viszik szerte az országba és a világba. 

néptánc, fellépés, Kalocsa
Hat néptánccsoport lépett fel Kalocsán
Fotó: Zsiga Ferenc

A műsort a középiskolás, egyetemista fiatalokból álló Csajgorás csoport nyitotta, melynek tagjai egy éve dolgoznak együtt ebben a formációban. Elsőként a moldvai táncokból készült koreográfiájukat mutatták be, amelyhez a zenét az összes csoportot is kísérő Pogrányi Miklós és barátai – Pogrányi Miklós, Szabó Máté (hegedű), Fazekas Bálint (nagybőgő és dob), Rácz András (brácsa) – szolgáltatták. 

A produkciót követően Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán művészeti vezetők és Fehérvári István, az iskola igazgatója köszönte meg a táncosok, és valamennyi csoport elmúlt tanévi munkáját.

A folytatásban a 6-7 évesekből álló Gyerökök csoport lépett színpadra, Békák és gólyák című koreográfiájukkal. Őket a Nagypalánta, 4-6 évesekből álló csoport követte Itt a libatolvaj című táncos gyermekjátékukkal. Ezt követően a közönség a 4-5 évesekből álló Bikfic csoport előadásában hegyközi táncokat láthatott. A műsor második részében a Bokréta csoport mutatkozott be. A 12-15 éves fiatalok az ebben a tanévben tanult Rétközi táncok című koreográfiájukat vitték színpadra. A műsor zárásaként a Lurkók adtak számot tudásukról, a 8-9 éves lányok és fiúk a Légy itt meg ott!című műsorszámukkal zárták a tanévet.

A vizsgaelőadást a csoportok közös tánca zárta, majd a közönség a Duna Művészeti Társaság Hungarikumok című táncszínházi előadását láthatta.

 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában