Fejlesztés

2024.05.30. 06:50

Modern játszótér várja a gyerekeket Felsőszentivánon – galériával

Több fejlesztést is befejeztek Felsőszentivánon a közelmúltban. A napokban átadták a korszerű kibővített játszóteret, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 164 millió forinttal támogatott. Befejezték a községháza és a faluház fejlesztését, melyre közel 86,5 millió forintot hívtak le. Vörös Szilárd polgármester a felújítás részleteiről tájékoztatta hírportálunkat.

Márton Anna

Az önkormányzat Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül az Élhető települések tárgyú felhívásra benyújtott Közpark-fejlesztés Felsőszentivánon című pályázata 164 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. 

játszótér, Felsőszentiván,
A gyerekek birtokba vették a játszóteret
Fotó: Márton Anna

A projekt célja a szabadidőparkként működő terület, természetben a Bokodi-Kígyós-csatorna–Szabadság út közötti terület tereprendezésével új játszótéri eszközök kerüljenek beépítésre. A modern játszóteret a napokban adták át a gyermekeknek. Az ünnepélyes eseményen részt vett Zsigó Róbert miniszterhelyettes és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei önkormányzat alelnöke. Az új korszerű játszóteret Muka Attila Gábor plébános áldotta meg.

– Túlzás nélkül mondhatom, hogy a környék legjobb játszóterét alakítottuk ki. Rengeteg élményelem van a játszótéren, család-barát környezetben, több generáció számára is. Igyekeztünk a biztonságra, illetve a megújuló energiára is hangsúlyt fektetni, ezért napelemes kandelábereket és éjjellátó napelemes kamerarendszert építettünk ki, ami a községi biztonsági rendszerhez csatlakozik. A fenntartás is fontos szempont volt, éppen ezért a megújuló energiára is gondoltunk – részletezte Vörös Szilárd polgármester.

Hozzátette: ez a projektátadó ünnepség egyben a községháza és a faluház energetikai korszerűsítésének is záró eseménye volt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívásra benyújtott Épületenergetikai fejlesztés Felsőszentiván településen című pályázatra közel 86, 5 millió forintot hívtak le. A projekt során megvalósult a faluház napelemes rendszerének kiépítése, valamint a községháza épületének energetikai felújítása.

A községházán utólagos homlokzati hőszigetelést, nemesvakolatot, zárófödém-, padláshőszigetelést, részleges homlokzati nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést, valamint utólagos vízszigetelést valósítottak meg.

A faluházban napelemes rendszert telepítettek

Már több beruházás alkalmával a fenntarthatóságot tartották szem előtt. Így készült el a bölcsőde, ahol hőszivattyús rendszer van kiépítve padlófűtéssel. Összesen kilenc önkormányzati intézményben van napelem, készülnek arra, hogy további energetikai racionalizálást is meg tudnak valósítani a jövőben.

A modern játszótérre kültéri sportelemeket telepítettek: műfüves multifunkciós sportpályát (futball, tenisz), pumpapályát (görkori, gördeszka, BMX, roller), aszfaltos KRESZ-pályát, homokos röplabdapályát, mezítlábas tanösvényt. Játszótéri játékok: teqball, kültéri pingpongasztal, kültéri fitneszeszközök tájékoztató táblával: kétszemélyes kerékpár és evező, tájékoztató táblával, háromszemélyes lehúzógép, tológép, kézi kerékpár, háromszemélyes oldalsó láblengető, sztepper, gyaloglógép, baba-mama hinta, háromüléses lengőhinta. Négyzet alakú földbe süllyesztett trambulin, kültéri harangoszlop, xilofon, kalózhajó, kötélpiramis, hidas mászóka kicsiknek, akadálymentes homokozó, napvitorla, játszóvár, Robinson-vár, mászófal, csúszdapálya várja a gyermekeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában