Disznóvágás

2024.02.10. 19:54

Százakat vonzott a kistérségi kapcsolatot erősítő disznótor Móricgáton – galériával

Hét település, hét disznót vágott szombaton a Móricgáton megrendezett Ízig-vérig disznótoron. A kiskunmajsai kistérség települései – Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank és Zsana, mint vendég – több száz embert láttak vendégül hagyományos disznótoros ételekkel. A jó hangulatú, hagyományőrző esemény még tovább erősítette a szomszédos falvak kapcsolatát.

Vajda Piroska

Disznótoron erősítették a kistérségi kapcsolatot

Fotó: Vajda Piroska

A hét település hét csapata tradicionális disznótoros ételeket, resztelt májat, sült májat, sült pecsenyét, orja levest, töltött káposztát, hurkát, kolbászt és pörköltet készített. Ezekkel látták vendégül az érdeklődőket. A finom ételek, italok és a muzsika szó mellett mindenki jól érezte magát.

Az Ízig-vérig disznótor Patkós Zsolt, kiskunmajsai, egykori szanki polgármester ötlete alapján indult el néhány éve. Az elsőt Szankon rendezték meg, azóta minden évben más-más település az esemény házigazdája. A kezdeményezés célja, hogy mi, akik közel élünk egymáshoz, még közelebb kerüljünk és még jobban megismerjük egymás értékeit és hagyományait – nyilatkozta a baon.hu-nak Patkós Zsolt. 

A disznótor összehozza az embereket

Hozzátette, a kezdeményezés jónak bizonyult, mert még mindig él és éltetik, nem kopott meg a kedv sem, sőt bővült a csapat, hiszen Zsana immár második alkalommal csatlakozott a kistérségi településekhez. Ehhez a sikerhez kell az is, hogy a kistérségi polgármesterek között nagyon jó a kapcsolat, mint egy nagy családban időről-időre közösen leülünk, közös terveket fogalmazunk meg. Bár egy ilyen esemény megszervezése rengeteg munkával jár, de megéri, hiszen rég nem látott ismerősökkel találkozunk. Itt kiszorul a társadalomban érezhető ellenállás, itt beszélgetnek az emberek, ez egy olyan alkalom, amikor nem a telefonokat nyomkodjuk, nem az információkat akarjuk besöpörni a különböző médiafelületekről. Arról szól, hogy találkozunk egy évben egyszer, de akkor odafigyelünk egymásra. Ez az esemény közösséget formál, lelket épít, mindamellett pedig bemutatkozási lehetőséget biztosít a kistelepülések számára – összegezte a közösségi disznótor lényegét Patkós Zsolt.

 Nagy András, jászszentlászlói polgármester is a disznótor közösségépítő szerepét emelte ki. Mint mondta, bár minden évben meghirdetik a főzőversenyt, de az csak jelképes. Kiválasztják ugyan a legjobb ételeket, ám a kezdeményezés arról szól, hogy összehozza az embereket. 

Varga Ferencné, szanki polgármester asszony is úgy vélekedett, hogy bár hosszadalmas az előkészület, de megéri a fáradtságot, mert a végén mindenki jól érzi magát. 

Sokat tanulhatnak egymástól a kistérségben élők

Á. Fúrús János, csólyospálosi polgármester azért tartja fontosnak az ilyen rendezvényeket, mert ilyenkor mindenki elfelejti a búját-baját. Az ilyen örömteli esemény során feltöltődnek élményekkel, amiből táplálkozhatnak a gondterhelt hétköznapokban. Nem mellesleg pedig sok gyerek csak ilyen eseményen láthatja, milyen is egy valódi disznóvágás. 

Tisoczki László, Kömpöc polgármestere a találkozás örömét hangsúlyozta, de ugyanilyen fontosnak tartja azt is, hogy az ilyen események alkalmával sokat tanulhatnak egymástól a kistérségben élők. 

A házigazda település, Móricgát alpolgármestere, Tóth Antal elmondta, nagy örömmel vállalták az idei kistérségi disznótor megszervezését, mert ez az esemény is tovább erősíti a falu összetartását. Reméli, jó hírét viszik Móricgátnak az Izig-vérig disznótor vendégei. 

A hagyományőrző esemény jó hangulatáról Radics Sándor cimbalomművész gondoskodott. Révész Vivien táncházba várta a táncoslábú vendégeket, akiket ebéd után Horváth Orsolya hegedűjátékával szórakoztatott. A disznótoros ételeket Szigeti Ferenc, a Karthago együttes alapítója által vezetett zsűri értékelte. A rendezvény keretében a művelődési házban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása és Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játszóháza várta az érdeklődőket. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában