Gazdakör

2024.01.27. 17:30

Falusi disznóvágást tartottak Páhiban – galériával

Két hízót vágtak szombat reggel Páhiban. A helyi gazdakör rendezte a közösségi disznóvágást. Napközben finom falatokat kóstolhattak az érdeklődők a gazdaköri sátorban.

Barta Zsolt

A gazdaköri asszonyok szolgálták ki frissen sült vérrel és májjal, forró teával a kóstolni vágyókat

Fotó: Barta Zsolt

Harmadik alkalommal rendezett közösségi disznóvágást a helyi gazdaköri egyesület szombaton Páhiban. Reggel hatkor vágták le a két hízót, a feldolgozást pedig a faluház mellett felállított sátorban végezték Szabó Tibor irányításával. A gazdaköri sátor egyben egy kiváló találkozóhely is volt, mivel az egyik felében a gazdák dolgoztak, középen sütötték reggel a vért és a májat, míg az asszonyok friss étellel és forró, lágy kenyérrel várták az érdeklődőket. Pálinka, bor is került a forró tea mellé. Közben ügyes kezű asszonyok mintegy 250 töltött káposztát is készítettek a faluházban, mivel este falubálba várják a családokat.

Szabó Tibor elmondta, hogy 90 kilónyi darált hús készült, ebből úgy félmázsányi került a kolbászba. A hús egy részét, amit most nem fogyasztottak el, majd különböző rendezvényeken fogják felhasználni év közben. A gazdaköri rendezvény egyik szervezője Pecznyik Béla elnök volt, aki elmondta, hogy két üstben készült az orjaleves estére, és a közel húsz kilónyi kolbász mellett ugyanannyi hurkát is megtöltöttek. Borzák Mónika pedig hájas tésztával kedveskedik majd a disznótoros est résztvevőinek. A vacsorán nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli baráti, rokoncsaládok is itt lesznek. Például a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület is idelátogat, akik jó kapcsolatot építettek ki a helyiekkel. A páhi rendezvény után éppen egy héttel később pedig Kiskőrös belvárosában lesz egy hasonló rendezvény, ahová a falu gazdaköri küldöttségét várják. 

Jelenleg Páhiban 58 termelő tagja van az egyesületnek, de a következő gyűlésen hat fiatal gazda fog várhatóan belépni a csoportba. Az elnök hírportálunknak elmondta, hogy egy-egy ilyen rendezvény jelentősége abban áll, hogy információkat kapnak a termelők a pályázatokról, a fejlesztések lehetőségeiről. S arról is, hogy a hazai és az európai agrárgazdaság milyen irányba is fejlődik.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly Lucza Gábor páhi gazda ajánlott fel két malacot, amelyeket Siroki Viktor és Pecznyik Béla családja más gazdák terményeinek a támogatásával hizlaltak meg. Lucza Gábor idén is felajánlott két kis állatot, információink szerint ketten már jelezték, hogy hizlalnának a negyedik gazdaköri rendezvényre malacokat. Így jó eséllyel egy év múlva is megrendezik Páhiban a rendezvényt.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában