TOP

2023.09.14. 16:07

Hét év alatt összesen 100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott Bács-Kiskun

Év végével zárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. A TOP rövidítéssel jelölt pályázatok hét év alatt mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztést eredményeztek Bács-Kiskun települései számára.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: baon.hu / archív-felvétel

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén Bács-Kiskun vármegye 119 településen eddig összesen csaknem 800 projekt valósult meg.  

A vármegyék összevetésében nálunk hívták le a legnagyobb arányban a rendelkezésre álló összeget, ami a hét év alatt összesen 100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást jelentett.  

A programnak köszönhetően többek között fejlődött a turizmus, a közlekedési hálózat, újabb ipari parkok, óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények épültek, energetikai- és környezetvédelmi és településfejlesztési projektek valósultak meg. 

A bugaci Aranymonostor és Látogatóközpont
Fotó: baon.hu / archív-felvétel

Például több mint 6,5 milliárd forint jutott a fenntartható turizmus fejlesztésére: ezen belül kerékpárút-építésre, fürdőhelyek fejlesztésére, új turisztikai attrakciók létesítésére, valamint a meglévők felújítására. Ezek közül talán a legnagyobb beruházás a bugaci Aranymonostor és Látogatóközpont turisztikai fejlesztése de épült még például Hajóson a borturisztikai látogatóközpont, Szankon Kiskun Emlékhely, Felsőszentivánon pedig működő szélmalom

Több mint 10 milliárd forintból valósult meg csaknem 40 iparterületi beruházás többek között Bácsalmáson, Mélykúton, Kalocsán. 

Helyi gazdaságfejlesztési projektekre is több száz millió forint jutott, például a piac fejlesztésére Dusnokon, Helvécián, Ladánybenén, vagy agrárlogisztikai központ létrehozására Jánoshalmán és Szankon.  

Hajóson a borturisztikai látogatóközpont
Fotó: Tapodi Kálmán

Emellett vállalkozóvá válási támogatás, bértámogatás is segítette a foglalkoztatást és a gazdaság fejlődését a térségben. A családok számára nagy segítséget jelentett, hogy több mint ötven bölcsőde épült – például Akasztón, Ballószögön, Bátyán – és számos óvodát felújítottak – úgy mint Balotaszálláson, Érsekhalmán, Géderlakon és Öregcsertőn. Egészségügyi és szociális intézmények sora is megújulhatott az elmúlt években. Több mint 8 milliárd forint jutott városi terek fejlesztésére – többek között Kiskunmajsán és Kiskunfélegyházán. Sok, szám szerint 90 településen pedig a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítését oldották meg a program támogatási összegéből. 

Szankon a Kiskun Emlékhely
Fotó: baon.hu / archív-felvétel

Az önkormányzatok a közlekedés fejlesztésére is több milliárd forintot költhettek, így épültek és újultak meg kerékpárutak, buszmegállók, járdák, helyi utak. Fontos szempont volt az energiahatékonyság növelése is, ezért 40 önkormányzat végzett épületein ilyen jellegű korszerűsítést. Az épített örökségbe való befektetés mellett a projektek egy része a közösségépítést, illetve a helyi és a vármegyei identitás erősítését szolgálta. Így született meg például a Meseföld című mesekönyv, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió gondozásában megalkotott Gólyacsősz című animációs film.  

Bár a TOP lezárul, idén elindult a TOP Plusz program, amelyben – hasonló elvek mentén – 2029-ig több mint 100 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezik Bács Kiskunba, lehetőséget biztosítva ezzel településeink fejlődésére és szépülésére. 

A felsőszentiváni szélmalom
Fotó: baon.hu / archív-felvétel

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában