Síremlék

2023.03.16. 14:54

Felújították Petőfi násznagyának sírhelyét Halason – galériával

Sass Károly tisztviselő, Petőfi Sándor barátja és násznagya élete utolsó részét Kiskunhalason töltötte, a régi református temetőben van a sírhelye, amelyet a helyi Pásztortűz Egyesület a közelmúltban felújított. A rendbehozott síremléket március 15-én ökumenikus szertartás keretében áldották meg.

Pozsgai Ákos

A megemlékezés résztvevői koszorúkat és virágokat helyeztek el a síron.

Fotó: Pozsgai Ákos

Sass Károly 1825. febr. 14-én Borjárdon született, és 1890. június 5-én Kiskunhalason hunyt el. Irodalmi tisztviselő volt, elvégezte a keszthelyi gazdasági tanintézetet, 1845 őszén Károlyi Lajos gróf erdődi birtokára került, ahol 1848 nyaráig Szendrey Ignác keze alatt mint uradalmi írnok működött. Petőfi kérésére közvetítette a költő és Júlia levelezését, és esküvőjük alkalmával Petőfi egyik tanúja volt. Később Kiskunhalasra került és városi pénztárnok volt.

Petőfivel való barátságáról, valamint a költő szerelméről és házasságkötéséről részletes visszaemlékezést közölt a Halasi Újságban. Számos leírás tőle származik Petőfiről.

Az idei március 15-ei ünnepségek részeként a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében a Sass Károly és a Hodossy család tagjainak neveit tartalmazó obeliszk újraavatása alkalmával megemlékező műsort tartottak a családi sírboltnál.

Az eseményen Végső István történész köszöntő szavai után az evangélikus, a református és a katolikus egyház lelkészei, a Magyar Nemzetőrség Kiskunhalasi Egységének díszőrsége mellett áldásukat adták a megszépült sírhelyre. Monda Margit, a Pásztortűz Egyesület tagja erre az alkalomra írt, A násznagy című versét mondta el, majd a megemlékezés résztvevői koszorúkat és virágokat helyeztek el a síron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában