2018.11.12. 11:30
A régi disznótorok hangulatát idézte meg a Bócsator
Sült vér és pecsenye illata lengte be szombaton a bócsai Parkerdőt, ahol nyolcadik alkalommal rendezte meg a helyi önkormányzat a Bócsatort. Az idei böllérfesztiválra 15 csapat nevezett.
Lassan a télbe fordul az időjárás, az elmúlt hétvégén inkább tavaszi idő volt, a kora reggeli hűvös után, a meleg napsugarak ezreket csaltak a Bócsator helyszínére. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy ápolják a disznóvágás hagyományát, továbbadják fortélyait, emellett hogy fellendítsék a település, a térség idegenforgalmát és egy jó hangulatú napot töltsenek el együtt.
A jó hangulatból nem is volt hiány, Rákóczi Feri rádiós szerkesztő és műsorvezető társa, a népszerű kiskunfélegyházi vőfély, Lapocka vicces, időnként csipkelődő konferálásai gondoskodtak a vidám percekről.
Az egyenkötények kiosztásával, népi rigmusokkal, pálinkával és össztánccal vette kezdetét a tömeges disznóvágás. A kiválasztott kocák gyorsan és kíméletes módon szenderültek az örök nyugalomba, és megkezdődhetett feldolgozásuk. Ezzel egy időben befűtötték a kemencéket is és attól kezdve folyamatosan sültek a helyben dagasztott, igazi bócsai, tanyasi-falusi sütemények, melyeket szintén bárki megkóstolhatott.
A rendezvény egész ideje alatt, a napszaknak megfelelően mindenki megkóstolhatta a helyben készült sült vért, a pecsenyét, a kolbászt, a hurkát, a töpörtyűt, a disznótoros levest és a töltött káposztát.
A régi disznótorok hangulatát idézte meg a Bócsator
Neves éttermi mesterből, húsfeldolgozó szakemberekből, böllérből, vágóhíd tulajdonosból, gasztronómiai szakemberekből és kóstolóművészből álló zsűri értékelte a csapatokat. Bírálták a felállított tanyaudvarokat a küllemük, az egyenruha, a tisztaság és a praktikum alapján. Díjazták az ételek készítését, a küllemét, az ízvilágát, és megkeresték a Bócsator böllérét, a legvidámabb és legautentikusabb csapatot is.
A disznóvágás mellett számos kulturális program is várta a résztvevőket.