Kecskemét

3 órája

Soltvadkerti emberölés: 31 év után született ítélet az ügyben – galériával

Mint arról két évvel ezelőtt beszámoltunk, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy megoldott egy 1993-as “döglött ügyet”, melyben brutálisan agyonvertek egy 66 éves özvegyasszonyt soltvadkerti otthonában szeptember 30-án. Kedden ítélet született a 31 évvel ezelőtti brutális soltvadkerti emberölés ügyében a Kecskeméti Törvényszéken.

Horváth Péter

Mint arról már hírt adtunk, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett soltvadkerti emberölés ügyében 2020-ban újították fel a nyomozást, de előtte évekig gyűjtötték az adatokat. Számos közvetett tanút hallgattak ki, valamint a döntő bizonyíték, egy helyszínen hagyott cigarettacsikk DNS-vizsgálatával azonosították az elkövető két román vendégmunkást.

soltvadkerti emberölés, ítélet, bíróság
Ítélet született a 31 évvel ezelőtti brutális soltvadkerti emberölés ügyében
Fotó: Horváth Péter

Dr. Hadnagy Ibolya tanácselnök határozatában Sz. Ernő elsőrendű vádlottat 15 év szabadságvesztésre és 10 év Magyarországról való kiutasításra ítélte, míg a másodrendű vádlottat, B. Máriát 5 év fegyházra, és ezzel megegyező időtartamú Magyarországról való kiutasításra ítélte. A határozat szerint a vádlottaknak Romániában kell leülniük büntetésüket.

A soltvadkerti emberölés mögött bosszúvágy állhatott

A bírónő indokolásában kifejtette, hogy az ítélet nagyrészt egyező a vádiratban foglalt tényállással. Az elkövetők 1993. szeptember 10-én érkeztek mezőgazdasági idénymunkára Soltvadkertre. Ismerték áldozatukat, korábban dolgoztak is nekik. Munkaadójuk elküldte őket, létük így bizonytalanná vált.

A tanúvallomások is rámutatnak, hogy az ominózus napon a vádlottak hosszan várakoztak, míg bejuthattak az áldozat házába, akiről tudták, hogy nem sokkal korábban megözvegyült, és eladta a gazdálkodáshoz használt eszközöket, így számottevő összeggel rendelkezett. Azon az estén, miután bejutottak az asszonyhoz, bort kaptak tőle, és miután a sértett nem akart már több bort adni, távozni készültek az elkövetők, de a férfi visszafordult, és az ott lévő szódásüveggel nagy erővel kétszer fejbe verte az elsőrendű vádlott. A nő a földre esett, és a vádlottak értékei után kezdtek kutatni, de amikor életjeleket mutatott az asszony, a férfi egy 34 centi nyélhosszúságú baltával ismételten háromszor fejbe verte a földön fekvő áldozatot. A sértett halálának közvetlen oka az agyzúzódással, illetve roncsolódással szövődött, többszörös, darabos, benyomatos koponyatörés volt. Az elszenvedett halál és a bántalmazás között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg. A bántalmazás miatt többszörös bordatörést és kézsérülést is szenvedett az áldozat.

A vádlottak 350 ezer forintot zsákmányoltak az elkövetők, amit feléltek. A másodrendű vádlott azzal védekezett, hogy fenyegetés hatás alatt állt, mert párja, akinek később élettársa, majd férje azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha bárkinek mond valamit az esetről. A férfi egyébként ismert volt agresszív természetéről. Azzal is védekezett, hogy ő nem vett részt az asszony megölésében, illetve azzal, hogy ő az elsőrendű vádlottól külön érkezett, amit a tanúvallomások cáfolnak. Azt elfogadta a bíróság, hogy valóban nem vett részt a nő megölésében, így nem társtettesként, hanem bűnsegédi bűnrészesként értékelte a bíróság.

A soltvadkerti emberölés gyanúsítottját Romániában is elítélték gyilkosságért

Az indokolásban az is elhangzott, hogy az elsőrendű vádlottat később Romániában is elítélték emberölésért, ami mutatja, hogy képes ilyen cselekményre. Az elsőrendű vádlott esetében súlyosbító körülmény a többszörös minősítés, enyhítő az idő nagyfokú múlása. A nő esetében az időmúlás mellett további enyhítő körülmény, hogy mindvégig terhelő vallomást tett a férfira. A büntetés mértékét az elkövetéskor érvényben lévő jogszabályok szerint hozta meg a bíróság, ami enyhébb, mint ma. Így a büntetés négyötöd részének kitöltése után feltételesen szabadlábra helyezhetőek a vádlottak.

Az elsőrendű vádlott védője, dr. Zlatniczky Tamás, illetve a másodrendű vádlott védője, dr. Baksa Virgínia mindkét minősítésben, és mindkettejük vonatkozásában elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért fellebbezett. Dr. Hubay Attila ügyész a másodrendű vádlott ítéletével kapcsolatban három napon belül tesz észrevételt.

A fellebbezés miatt az ügy a Szegedi Ítélőtáblára kerül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában