Csalás

3 órája

Több száz tévét rendelt ügyfelei nevében, börtönbe kerülhet a kecskeméti üzletkötő

Börtönbe kerülhet egy telekommunikációs cég üzletkötője, aki az ügyfelei előfizetésére, az ő beleegyezésük nélkül összesen 219 televíziót rendelt meg részletfizetésre. A célja az volt, hogy ezeket a tévéket saját maga értékesítse, azonban a terve idővel füstbe ment, és a szolgáltatónak 37 millió forintos kárt okozott.

Vizi Zalán

Börtönbe kerülhet egy üzletkötő, akivel szemben a Kecskeméti Járási Ügyészség emelt vádat, ugyanis az ügyfelei adataival visszaélve, tudtuk és beleegyezésük nélkül több mint 200 televíziót rendelt előfizetésre. Önerő nélkül rendelte az elektronikai eszközöket, és a célja az volt, hogy azokat eladja.

börtönbe kerülhet, üzletkötő, csalás
Több száz tévét rendelt ügyfelei nevében, börtönbe kerülhet a kecskeméti üzletkötő
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Az ügyfelek beleegyezése nélkül kötött előfizetői szerződéseket

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott a telekommunikációs cég mozgó üzletkötőjeként, majd később ügyfélszolgálatosaként dolgozott. A kecskeméti férfi 2018 és 2021 között hajtotta végre akcióját, a nagyértékű televíziók jogosulatlan megvásárlását összesen 62 ügyfél adataival, az ő előfizetésükre.

A vád szerint az önerő nélkül, részletfizetésre megszerzett televíziók vételárát a vádlottnak eleve nem állt szándékában kifizetni, arra lehetősége sem volt. Az ügyfelek azért nem tudtak az esetről, mert a férfi a tudtuk és beleegyezésük nélkül további előfizetői szerződéseket kötött a nevükre. Volt, amikor ügyfelét arra beszélte rá, hogy házastársa nevére új előfizetést kössön, a korábbi szerződést viszont ígéretével szemben nem szüntette meg, hanem további csaláshoz felhasználta.

A fizetési felszólításokat sem kapták meg az ügyfelek  

A férfi úgy gondolta, elkerülheti a lebukást, ha az előfizetői adatokat a telekommunikációs cég rendszerében módosítja, és a saját elérhetőségiet adja meg. Az adósság felhalmozása miatti fizetési felszólításokat így az ügyfelek nem kapták meg, hanem azok a vádlotthoz érkeztek. A kecskeméti férfi 23 ügyfél esetében egyáltalán nem, a többiek esetében csak részben rendezte a tartozást.

Mint írják, a követelések behajtása során a férfi az élettársa – az ügy másik vádlottja – segítségével az előfizetők helyett és nevében, az azonosítás során a telefonban személyes adataikat megadva részletfizetést intézett.

Börtönbe kerülhet

Az üzletkötő a szolgáltatónak több mint 37 millió forint kárt okozott. Az ügyészség a büntetett előéletű férfit az információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette mellett 62 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – tájékoztatott a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában