Jogsértés

2 órája

Összehangolt akciókkal lép fel a kecskeméti városrendészet a guberálók ellen – podcast

Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetője volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége. Az intézményvezető a visszaváltható flakonok miatt megjelenő guberálókról és a visszaszorításuk érdekében elindult összehangolt akciókról beszélt a rádióműsorban.

Horváth Péter

A városrendészet vezetője leszögezte: a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, a betétdíj flakonokra és alumínium italosdobozokra történt bevezetése pozitív hatású az újrahasznosítás tekintetében, azonban sajnálatosan ezért megjelentek azok a hajléktalanok és egyéb személyek, akik összegyűjtik és visszaváltják az 50 forintos palackokat. Sok esetben előfordul, hogy felborítják a kukákat, hogy onnan szedjék ki a palackokat, a lakosság pedig a szétdobált szeméttel szembesül. Ez jogsértésnek, garázdaságnak vagy köztisztasági szabálysértésnek minősül – mutatott rá Német Zsolt.

guberálók, hajléktalanok, akció, dr. Németh Zsolt
Összehangolt akciókkal lép fel a kecskeméti városrendészet a guberálók ellen
Forrás: Rádió 1 Gong

Ennek megszüntetése érdekében a városrendészet a rendőrséggel összehangolt akciókat tart az éjszakai és kora reggeli órákban azokon a területeken, ahol hulladékgyűjtés várható. Német Zsolt kiemelte, hogy igen nagy területről van szó, míg létszámuk véges. Arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben mód van rá, reggel 6 óra előtti időpontban helyezzék ki a hulladékgyűjtőket, mert ezzel jelentősen visszaszorítható a guberálás. Más városokban már összeálltak szervezett csoportok, melyek házakhoz és társasházakhoz mennek, ahol megkérik a lakókat vagy közös képviselőt, hogy adják oda nekik a palackokat. Ez Német Zsolt szerint káros gyakorlat, ennek nem szabad teret engedni, mert ezek később akár súlyosabb bűncselekményekbe is torkollhatnak. 

Jellemzően figyelmeztetnek a városrendészek, de ha jogellenes magatartást tapasztalnak, mint például ha a guberálók szétszaggatják a zsákokat, akkor helyszíni bírságot szabnak ki és szabálysértési eljárást vezetnek be.

Gondot okoznak a kéregetők is

Többször gondot okoznak Kecskeméten a kéregetők is. Német Zsolt elmondta, hogy szabálysértést az követ el, aki erőszakosan kéreget. Az erőszakos kéregetők ellen a rendőrséggel összehangoltan lép fel a városrendészet. Német Zsolt rámutatott, hogy Kecskemétnek nagyon jó a szociális ellátórendszere, ami idevonzza a környező településekről vagy akár messzebbről is a hajléktalanokat. Német Zsolt elmondta, hogy nemcsak az a baj, hogy sokan agresszívan kéregetnek, hanem az így szerzett jövedelmüket kábítószerre és alkoholra költik, ami szintén deviáns magatartást okoz.

A vezető hozzátette: a koldulás maga nem jogszabálysértő, de ha valaki megszólítja a járókelőket, vagy utánuk megy, akkor már megvalósítja a jogsértést. Német Zsolt arról is beszélt, hogy nemcsak hajléktalanok koldulnak, hanem jól öltözött emberek is, ahogy a betétdíjas üvegeket is gyűjtik.

Újra lecsapnak a száguldozókra

A kiskörúti száguldozókról is szót ejtett Német Zsolt. Tavasszal sikeres összehangolt akciót tartott a városrendészet a rendőrséggel és a kormányhivatallal a száguldozók és a sufni tuningos autók kiszűrésére, ami sokáig visszatartó erővel bírt, ám mostanra az akkori intézkedés elrettentő mivolta csökkent. Ezért a közeljövőben több ilyen akciót terveznek. Két frekventált hely érintett a gyorsulási versennyel leginkább, az egyik a kiskörút, a másik a nagy Tesco környéke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában