Bács-Kiskun

2024.08.06. 13:45

Strandtolvajok előtt járva egy lépéssel: nyári bűnmegelőzési tippek rendőröktől

Megfelelő elővigyázatosság nélkül a strandolás nemcsak testi épségünkre, hanem értékeinkre nézve is veszélyforrás lehet. A strandtolvajok lesik az alkalmat, hogy mikor kaparinthatják meg magunkkal vitt tulajdonunkat. Azért, hogy a strandolás kellemes élmény, és ne egy veszteségélmény legyen, a rendőrségtől kertünk bűnmegelőzési tippeket arra nézve, miként kerülhetjük el a strandlopás kellemetlenségeit.

Horváth Péter

Tanács László címzetes rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója elmondta, hogy a strandlopás és a strandtolvajok ellen tudatossággal és néhány alapvető szabály betartásával igen sokat tehetünk.

strandtolvajok,strand,bunmegelozes
Az őrizetlenül hagyott holmik vonzzák a strandtolvajokat
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Strandtolvajok ellen odafigyeléssel

– Először is tervezzük meg, hogy mivel megyünk strandra, és mit viszünk magunkkal, ez is a nyári bűnmegelőzés része. Lehetőleg az ékszereket, órát, sok pénzt ne hagyjuk otthon. Ha autóval megyünk, azzal lehetőleg a biztonsági kamerák látóterében álljunk le, és semmilyen látható helyen ne hagyjunk csomagot és értékeket. Ha kerékpárral érkezünk, akkor zárjuk le azt mindenképpen, és a levehető tartozékokat ne hagyjuk rajta. Legalább az egyik kereket rögzített ponthoz zárjuk, de ha tehetjük, mindkét kereket lakatoljuk le két különböző kerékpár zárral. A kerékpárra is az vonatkozik, mint az autóra: ha lehetséges, akkor biztonsági kamerák körül hagyjuk  a biciklit – szólnak a rendőrségi tanácsok.

Biztonság a strandon: hogyan előzhetjük meg a strandlopásokat?

Tanács őrnagy szerint a lopás strandon nem számít kiugróan gyakorinak, már ami a bejelentéseket illeti, azonban a nyári veszélyek egy része elkerülhető, ha értékmegőrzővel ellátott strandra látogatunk. – A strandon érdeklődjünk széf után, melybe az értékeinket bezárhatjuk. Az értékmegőrzés a strandon sok esetben megoldott: a nagyobb strandok rendelkeznek ilyen széffel, illetve a Kecskeméti Fürdőben van őrzött ruhatár is. Lehetőleg hagyjuk az értékmegőrzőben az autó slusszkulcsát, az okmányokat, a drágább napszemüveget, bankkártyát, órát, ha a vízbe megyünk – mondta Tanács László őrnagy, hozzátéve, hogy ha használni kell a kártyát, onnan vegyük ki, majd tegyük vissza.

Szalai Andrea és Tanács László őrnagyok
Fotó: Horváth Péter

A törölköző nem jó értékmegőrző

Ha nincs lehetőségünk trezorral felszerelt strandra látogatni, például éppen valamely szabadstrandon töltjük időnket, akkor se a jó magyar értékmegőrzési módszer mellett döntsünk, és ne letakarjuk csomagunkat a törölközővel, bízva abban, hogy az elriasztja a strand tolvajokat. – Amennyiben tudjuk, forgalmas pontokon helyezzük le a lehetőleg minimális tartalmú csomagokat: a fürdőmester, büfé, elárusító bódé közelében, ahol kisebb a lopás esélye. Ha többen megyünk strandolni, jó megoldás, hogy felváltva vigyázzuk holminkat, vagy megkérhetjük a szomszéd strandolókat a viszont segítség ígéretével.

Az őrnagy kiemelte: elengedhetetlen, hogy a strandra vitt mobiltelefonon legyen képernyőzár azért, hogy ha eltulajdonítanák, ne tudják feloldani és műveleteket végezni vele, és a bankkártya mellett pedig ne legyen felírva a pin kód.

Az őrnagy szerint jó megoldás lehet a vízálló okosóra, amivel fizetni is lehet, így az kiváltja a hagyományos órát és a bankkártyát is, és a vízbe is magunkkal vihetjük. Vannak olyan strandok, ahol pedig a napozó standokhoz rögzített tárolót lehet bérelni.

Tanács őrnagy kihangsúlyozta, hogy a biztonsághoz a fürdőzési szabályok betartása is hozzátartozik, szabadstrandokon csak a kijelölt területen fürdőzzön mindenki, a szabályokat betartva. Aki nem tud úszni, ne kockáztassa épségét a mélyvízben. Gyerekekre különösen vigyázni kell a strandon, és sem gyermeket, házi kedvencet egy percre se hagyjunk zárt autóban – hangsúlyozta a bűnmegelőzési szakember, aki azt is elmondta, hogy a strandolók biztonságára az iskolaőrök is vigyáznak, akik a megye legfrekventáltabb strandjain járőrszolgálatot látnak el a nyári időszakban.

A Strand Police is részt vesz a nyári bűnmegelőzésben

Szalai Andrea címzetes rendőr őrnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztály Eljárásgyorsító és Megelőzési Alosztály kiemelt főelőadója hozzátette: az 50 órás közösségi szolgálatukat töltő diákok is vigyázzák a strandolók biztonságát a Kecskeméti Fürdő területén. 2023-ban hívták életre közösen a Hírös Sport Nonprofit Kft.-vel a Strand Police programot, melynek kereteiben a diákok strand felügyeleti szolgálatot látnak el a páros járőrözés során, illetve fürdőhöz tartozó parkolókat is ellenőrzik. A fiatalok fehér pólót és Strand Police feliratú fehér baseball sapkát viselnek, munkájukat az iskolaőrök koordinálják. Szalai Andrea őrnagy elmondta, hogy a fiatalok két műszakban látják el szolgálati feladataikat 9 és 19 óra között. Idén közel 50 diák jelentkezett a július 1-től augusztus 16-ig tartó programra.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában