Bűnmegelőzés

2024.07.24. 06:50

Az ellopott kerékpárok nagy része nem volt lezárva: a rendőrség elővigyázatosságra int

Mindig érdemes lezárni kerékpárunkat, akár pár perces ügyintézésről van szó, akár a lépcsőházban vagy a társasházi tárolóban hagyjuk azt – javasolja a rendőrség. Az ellopott kerékpárok jelentős része nem volt lezárva, és a legtöbbet lépcsőházakból vitték el. Ezért érdemes rászánni a pénzt a jó minőségű zárra, és azzal rögzíteni a bringákat, valamint regisztrálni a rendőrség Bikesafe rendszerébe – szól a rendőrség megszívlelendő bűnmegelőzési tanácsa.

Horváth Péter

Megyeszerte tapasztalható a kerékpárlopás, melynek száma a település nagyságával nő. Vidéken nagyobb biztonságban van a kerékpárunk, a városokban és a nagyvárosokban elterjedtebb a kerékpárlopás – mondta Tanács László címzetes rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója. Tanács László azt javasolja, hogy a megyeszékhelyen fokozottan figyeljünk a kerékpárok biztonságára, és még rövid időre se hagyjuk lezáratlanul a biciklit.

bűnmegelőzés, ellopott kerékpárok, rendőrség,
Szalai Andrea és Tanács László őrnagyok
Fotó: Horváth Péter

Lépcsőházakban történik a legtöbb kerékpárlopás

A főelőadó elmondta, hogy nappal nyilvános helyekről, míg éjszaka a lakóhelyekről tűnik el a legtöbb kerékpár. Általában frekventált helyekről, boltok, bankok, intézmények környékéről lopnak sok kerékpárt, illetve a mélygarázsokból, társasházi lépcsőházakból és a tárolókból is sok bicikli tűnik el. A biciklik nagy része nincs lezárva, így nagyon könnyű dolguk van  a kerékpár tolvajoknak. Az ellopott kerékpárok jelentős részét zárt helyekről, főleg lépcsőházakból, kerékpár tárolókból, sőt garázsokból viszik el, ahol jellemzően nem zárják a tulajdonosok. Ezért mindenképpen javasolt a biztonságosnak hitt otthoni helyen is rögzíteni a biciklit.

Szánjuk rá a pénzt a jó zárra

Tanács őrnagy kiemelte: az sem mindegy, hogy mivel zárjuk le a biciklit, hiszen különböző zárnyitási technikákkal, vagy az acélsodronyt elvágva is lopnak kerékpárokat. A kerékpár értékének 10-20 százalékát fordítsuk a megfelelő biztonságot adó zár megvásárlására. Tanács őrnagy azt javasolja, hogy egyszerre két, eltérő típusú, és jó minőségű zárat használjunk, és az első és a hátsó kereket is zárjuk le, mindenképpen rögzített elemhez. Azért jó, ha két fajta zárat használunk – például egy drótsodronyost és egy U-alakú merev típusút –, mert a kerékpártolvajok általában egyféle szerszámmal dolgoznak, és ha ki is nyitják az egyik zárat, a másik típus még fogja a biciklit – hangsúlyozta az őrnagy, és hozzátette, hogy tapasztalatuk alapján a drótsodronyos zár átvágása a legjellemzőbb elkövetési mód.

– Feltörhetetlen kerékpárzár nincs, de törekedni érdemes a legjobb minőség megvásárlására. Vannak olyan sportáruházak, ahol 1-től 10-ig osztályozzák a zárakat annak megfelelően, hogy mennyi idő feltörni azokat, és mekkora zajjal jár a tevékenység. A minél magasabb számmal jelölt darabokat javasolt megvenni – mondta Tanács László.  

Adásvételi szerződéssel megakadályozhatjuk, hogy orgazdákká legyünk

Az őrnagy kiemelte, hogy az online piacterek tele vannak lopott kerékpárokkal, amiért érdemes elővigyázatosnak lenni használt bicikli vásárlásakor. – Aki használt kerékpárt vásárol, mindenképpen írasson egy ingósági adásvételi szerződést az eladóval. Ha valaki lopott kerékpárt vásárol, az orgazdaságnak minősül, és egy ilyen dokumentummal megvédi magát a vásárló, bizonyítva, hogy jóhiszeműen járt el a vásárlás során – szólt az újabb javaslat. Egyébként a nagyobb értékű kerékpárokat jellemzően nem abban a városban értékesítik, ahol ellopták. Tanács László azt is javasolta, hogy minden kerékpártulajdonos készítsen fényképet biciklijéről, és a vázszámról, mert úgy még hatékonyabban tudja keresni a rendőrség.

A Bikesafe adatbázis segíthet a megtalálásban

A rendőrség szolgáltatása a Bikesafe adatbázis, ahol a biciklitulajdonosok ingyenesen regisztrálhatják kerékpárjaikat, akár otthonról az interneten, de a rendőrség Bikesafe akciókat is hirdet, amiről a közösségi oldalukon tájékozódhatnak a bringások. A rendőrség a regisztráció alkalmával elkészíti a fényképet a kerékpárról és a vázszámról, amit rögzít a rendszerben. A regisztrált kerékpárokat elláthatják matricákkal, vagy UV fényre reagáló anyaggal, amit csak a rendőrség tud leolvasni.

A megtalálást az is segítheti, ha GPS nyomkövetővel látjuk el a kerékpárt, vagy éppen a rollert. Az őrnagy szerint egyébként utóbbit felépítése miatt nehezebb rögzíteni.

Jelentsük be a rendőrségre a kerékpárlopást

Tanács László jó tanácsként fogalmazta meg, hogy nyilvános helyen keressen kamerával megfigyelt területet a bicikli tulajdonosa, és ott zárja le a járművét, lehetőleg a kamera látóterében. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az ellopott kerékpárt mindig jelentsék be a legközelebbi rendőrségen, mert a hatóság minden esetben nyomozást indít az ellopott bicikli megtalálása érdekében.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!