Bács-Kiskun

12 órája

Véget ért a hosszú aszály, az utolsó pillanatban érkezett az eső

A múlt péntektől keddig tartó közel ötnapos hatalmas esőt szállító időjárási frontrendszer némileg enyhített a történelmi aszályhelyzeten Bács-Kiskunban. A Dunán óriási árhullám vonul le a nyugat-európai esőzés eredményeként. A talajból a Duna–Tisza közén még mindig legalább 300 milliméter nedvesség hiányzik. Ez részben a klímaváltozásnak is köszönhető. Erről a HungaroMet tájékoztatta hírportálunkat.

Barta Zsolt

Véget ért az aszály

aszály, csapadék, Bács-Kiskun,
Véget ért a hosszú aszály, az utolsó pillanatban érkezett az eső
Fotó: Shutterstock

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. A napokban már csak elszórtan várható csapadék, a hét közepétől szárazra fordul az idő. 

Mint ismert, az előző héten hétfőn gyökeresen átalakult időjárásunk, a száraz, nyári meleg után egy markáns frontrendszer érkezett, térségünkben lelassult, így nagy területen hullott jelentős csapadék, főleg a Dunántúlon. A múlt csütörtökön pedig már egy újabb légörvény érte el a nyugati tájakat, ami még azóta is fölöttünk kavarog. A ciklon sokfelé okozott jelentős károkat a viharossá fokozódó szél miatt, illetve a nyugati folyókon és a Dunán komoly árhullámok is kialakultak. Jellemzően 40–70 milliméter eső hullott a két légköri rendszer hatására, de a nyugati országrészben 90–130 milliméter esett. A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett front hatására drasztikusan visszaesett, előbb északnyugaton, majd keddre keleten is, a hét második felében érkezett légörvény pedig újabb lehűlést hozott. Péntektől a nyugati területeken már csak 10 fok körül alakult a maximum hőmérséklet a HungaroMet jelentése szerint. 

aszály, csapadék,
Az elmúlt tíz nap csapadékösszege
Forrás: HungaroMet

Bács-Kiskunban is sokat javult a helyzet

A Magyar Meteorológiai Nonprofit Szolgáltató Kft. (HungaroMet) jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt több napos esőzésnek köszönhetően a talaj fölső 50 centiméteres rétegében mekkora a talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában Bács-Kiskunban.

Kecskemét térségében fél méteres mélységben közel 64 százalékos mértékben nedvesedett át a talaj. Mindez a Homokhátságon, a szőlővidéken, azaz a vármegye középső területein kisebb értéket mutat, ott 45–50 százalék ez az érték. Ez nem kevés, pláne annak tükrében, hogy a múlt hét első felében csontszáraz volt a talaj.

A jelentésekből az is kiderül, hogy a szakemberek az elmúlt 90 nap adatait összevetették a sokévi átlaggal. Az esőzések jótékony hatása ellenére is a Bácskában így is 75–128 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le a korábbi évek azonos időszakához képest. Valamivel jobb a helyzet Kiskőrös és Izsák térségében. Ott ez az összehasonlítás 80 milliméteres eltérést mutat. Azaz itt is gond van, mert kevesebb eső érkezett június 15. és szeptember 15. között, mint amit az előző sokévi átlag mutat, Kecskemét térségében ez a negatív érték 72 milliméter.

aszály, csapadék, Bács-Kiskun,
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)
Forrás: HungaroMet

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyi csapadék hullott le szeptember 5. és 15. között. A vármegye északi részén 54–62 millimétert jelez a HungaroMet, míg Jánoshalma, Baja környékén 39–49 millimétert. (Azt tudni kell, hogy szeptember 15–17. között újabb 20–37 milliméterrel öntözték a vármegye térségét az esők, de a cikkünkben bemutatott térképeken ezek még nem jelennek meg.)

Érdekességként megjegyezzük, hogy a csapadéktérképeken látott, például 10 milliméter csapadék azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi területre 10 liter víz jutott.

Előrébb jár a vegetáció

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátett a kényszerérés miatt. A napraforgó- és a kukoricaállományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításukat a csapadékos idő jelenleg akadályozza.

Az őszi káposztarepce keléséhez a talaj nedvességviszonyai hazánk nagyobb részén kedvezővé váltak a körülmények, a talaj országszerte kellően átnedvesedett ehhez. A kelés azonban már ezzel együtt is meglehetősen későn történik meg, bár egy hosszú ősz során még megerősödhetnek a tél előtt az állományok.

Szárazabbra fordul az időjárás

A folytatásban megnyugszik időjárásunk és csendes, őszies idő vár ránk, szerdától azonban szárazra fordul az idő. A reggeli ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz a jellemző. A talaj a hét második felében sokat szikkad majd. Szerdától jellemzően 21 és 26 fok között alakulnak a maximumok. Hajnalonként pedig 5 és 13 fok közötti értékek várhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!