Állattenyésztés

2024.08.25. 13:52

Nyár végén olcsóbban vehettek malacot a vásárlók a nagykőrösi vásárban – infografikával

Minimálisra csökkent a forgalom a sertéspiacon. A vasárnapi nagykőrösi országos vásárban alig kelt el néhány a hizlalni valókból.

Miklay Jenő

A nyárbúcsúztatónak nevezett kőrösi vásárok nemigen tartogatnak jó üzleteket a tenyésztőknek.  A vásárban kialakult lanyha forgalom alul múlta a sertéstartók egyébként sem túl nagy reményeit is. Pedig a korábbi vásárokhoz képest legalább 25-30 százalékot engedtek az árakból. A családi portákon a hízóba állítás, nem ez idő tájt.   

Nagykőrös, vásár
Nyár végén sokat engednek a malacok árából a tenyésztők
Fotó: Miklay Jenő

Tóth József helybeli gazdálkodó 20 ezer forintért kínálta a választásiakat, kevés sikerrel. – A szaporulat a jelenlegi árakon talán 4-5 százalék hasznot hoz, azzal a feltétellel, hogy saját földünkön termesztjük meg a takarmányokat. Akik a terménypiacról szerzik be az eleséget, rajta vesztenek. Ősszel vélhetően ismét nő a kereslet. Ezt abból gondolom, hogy malacból egyre kevesebb kerül piacra, továbbá a kisgazdaságokban mind többen hizlalnak néhányat. A magas bolti húsárak miatt ki-ki maga próbálja megoldani a családi ellátást – mondta a tenyésztő.

Az utóbbi időben alighanem a szarvasmarha-tenyésztés teljesítménye csökkent a legnagyobb mértékben. Például szerte Bács-Kiskun vármegyében alig lehet kapni borjakat. Akinek mégis akad  értékesítendő állománya, nehezen talál rá vevőt. Ezt állítja Tisóczki László kiskunhalasi gazdálkodó.  – Rendszeresen felhajtok a nagykőrösi vásárba, ahol gyakran sikerült már túladnom a borjakon. Utóbb két bikát és egy üszőt szállítottam, az előbbiekért darabonként 370 ezret az üszőért 270 ezret szeretnék kapni. Élősúly kilogrammot számolva nagyjából hasonló összeget kapnák értük a felvásárlótól is, de ott most áll a vásár. A hőség miatt korlátozzák az ilyen cégek külországi kiszállításait – summázta.

Nagykőrös, vásár
Borjak Kiskunmajsáról. Tisóczki László olykor a messzi kőrösi vásárban talál vevőt
Fotó: Miklay Jenő

Úgy tűnik, a szárnyasok, nyulak forgalmát nem befolyásolja az időjárás. A kisállatok kereslete mindig jelentős, abból következően az árakat is könnyen kézben tartják a tenyésztők. A nyárbúcsúztató vásárban is jellemzően sok baromfit és házinyulat árultak. Ahogy a sertéshizlalásra, úgy baromfiállomány létesítésére is a hentesáruk drágulása készteti a kisgazdaságokat. Azzal a különbséggel, hogy a kisállatok hizlalásba fogása kevésbé függ az évszakoktól.

Nagykőrös, vásár
A vásár jelzi a nyúltenyésztés bővülését. Egyre nagyobb a kínálat
Fotó: Miklay Jenő

A zsibvásárban a háztartási eszközök hatalmas választéka közt a kádárok termékei, a dézsák, hordók is érdekelték most a látogatókat. Küszöbön az ősz, a borszűrés, savanyítás időszaka. A boroshordókért literenként 1100 forintot kértek a mesteremberek. Mindezek mellett az őszi, téli ruházati cikkek, továbbá a bolti árnál olcsóbban kapható háztartási papíráruk, kéztörlők, szalvéták váltak tegnap vásárfiává igen nagy mennyiségben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!