Sikeres pályázat

2024.08.07. 19:50

Mintaprojekt indul Lakiteleken: javítják a talajminőséget az egészségesebb életért

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően szeptemberben indul el az a mintaprojekt Lakiteleken, amely a talajminőség javítását szolgálja. A szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy az emberekkel megértessék, az egészséges élet egyik alapja az egészséges termőföld. A projekt során azt is megmutatják, hogyan kell megvizsgálni a termőföldet és mit kell tenni annak javításához – tudtuk meg Fehér Istvántól, Lakitelek alpolgármesterétől.

Vajda Piroska

A település vezetője elmondta, a környezetvédelmi projektet a Discovery Center Nonprofit Kft., az Iskolakertekért Alapítvány és a lakiteleki önkormányzat mintegy 12 millió forintos uniós támogatásból közösen valósítja meg. A program során első lépésként szeptemberben kétnapos konferenciát és bemutatót tartanak a szakemberek Lakiteleken a helyi iskolásoknak, kiskert tulajdonosoknak, illetve földműveléssel foglalkozó gazdáknak. A bemutató során elsajátíthatják azokat a legújabb módszereket, amelyekkel akár otthon is bevizsgálhatják kertjeik talajminőségét és azt is megtudhatják, hogy a kapott eredmények alapján, hogyan tudnak azon változtatni, javítani – sorolta az alpolgármester. 

Lakitelek, talajminőség,
Javítják a talajminőséget az egészségesebb életért
Fotó: Shutterstock

Fehér István azt is elmondta, talajmintát vesznek az iskolában található Színeskertből, ahol a permakultúra már jelen van és egy elhanyagoltabb területről is. Így össze tudják majd hasonlítani, milyen az a talaj, ahol a természetben zajló ökológiai folyamatok érvényesülnek, és azt is láthatják majd, milyen az emberek által kizsigerelt, károsított termőföld. 

A talajvizsgálati módszerekről filmet is készítenek azért, hogy még több ember számára hozzáférhetővé tegyék azt a tudást, amivel megóvhatjuk a termőföldet. 

Fehér Istvántól azt is megtudtuk, hogy a HuMUSz projekt az Európai Unió Talajmissziójának részeként valósul meg. A program bevonja és aktivizálja az önkormányzatokat és régiókat a talaj egészségének védelmében és helyreállításában. Az önkormányzatok élen járnak a helyi talajgazdálkodásban, szabályozásban, innovációban és közösségépítésben, ezért kulcsfontosságúak a Talajmisszió helyszíni telepítésében. Amellett, hogy felhívja a figyelmet az egészséges talaj – minden emberi gazdaság alapja – fontosságára, a projekt képessé teszi a közösségeket arra, hogy megfelelő helyi megoldásokat alkossanak maguknak.

A Talajmisszió célja, hogy fenntartható talajgazdálkodáson keresztül vezesse az egészséges talajra való átállást. Ennek érdekében az Európai Unió Európa-szerte elősegíti a tudáscserét, a párbeszédet és a tudatosság növelését a talajegészségügy értékével, valamint annak kihívásaival és megoldásaival kapcsolatban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!