2024.08.02. 06:50
A klímaváltozás előrébb hozta a szüretet, az Irsait és a Nérót már szedik
A klímaváltozásnak köszönhetően három héttel korábban kezdődött idén a szüret. A Kunsági borvidéken közel 19,5 ezer hektárról takarítják be a következő hetekben a szőlőt. Soltvadkerten és Kiskőrösön az Irsai Olivér és a Néró szőlőket szedik.
Míg 20–25 évvel ezelőtt Szent István ünnepén kezdődött a szüret, ez az elmúlt években egyre inkább korábbra tolódott a klímaváltozás miatt. Arra azonban senki sem emlékszik, hogy augusztus 1-re már beértek volna egyes szőlőfajták.
Font Gábor soltvadkerti borász családi ültetvényein is megkezdődtek a munkák. Az ismert szakember azt mondja, hogy szeptemberre már minden szőlőt leszüretelnek. A gyümölcsök szinte összeérnek. Az Irsai Olivérrel kezdték a betakarítást, amelynek a beltartalmi értéke nagyon jó, a savak értéke viszont alacsonyabb lehet majd a meleg miatt. A szüret hajnalban kezdődik, van, aki fél ötkor már dolgozik, de olyan is akad a szőlészek között, aki kettő órakor már szüretel. A mai energiaárak mellett ugyanis a szőlő hűtése hatalmas összegbe kerülne, így délben már nem dolgoznak az ültetvényeken. Mint ismert, hűtött erjesztéssel készül a szőlőből a bor, ehhez alacsony hőfokon kell kezelni a gyümölcs levét, amelyhez jelentős mennyiségű elektromos áramra van szüksége minden pincészetnek.
Hogy mekkora a termés? Ahol volt elegendő csapadék és nem volt tavaszi fagy, ott száz mázsa felett is lehet a hozam. Soltvadkert szerencsés, mert az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű csapadék áztatta a talajt. Ennek ellenére szükség lenne további esőre is – véli Font Gábor –, mert a 34–35 Celsius-fokos nappali melegek miatt hamarosan szomjazik majd a növény. Ha leszedték az Irsai Olivért, azonnal áttérnek a cserszegi fűszeres szedésére, mivel ott már 18 mustfokosak a szőlőszemek, azaz nagyon jó minőséget mutatnak. A szőlő összeérése miatt, az eddigi hat hetes szüret a felére csökken. A borászok hajnalban 5-kor kelnek, és este tízig dolgoznak, hogy a beérkező alapanyagot azonnal feldolgozzák.
A kérdés csak az, hogy lesz-e ára a palackos bornak, jelenleg ugyanis a termeléshez és a feldolgozáshoz szükséges, úgynevezett input termékek árai megemelkedtek. A kiskereskedelmi hálózatok áremelést nem fogadnak el, az a pincészet, amely megteszi, azonnal kilistázzák a polcokról – mondta a soltvadkerti borász.
Kiskőrösön a Szentpéteri Pincészet ezekben a napokban a Néró szőlőt szüretelte. Ez azon korai gyümölcsök közé tartozik, amely kiváló rozéalapanyaggal szolgál, és szintén korán érik idehaza. Ahogy a pincészet alapítója, Szentpéteri Attila lapunknak elmondta, a gyümölcs beérett, a beltartalmi értékek kiválóak. A kevés esőnek köszönhetően azonban 10–15 százalékkal kevesebb lehet a lékinyerés. Vagyis a fürtökből ennyivel kevesebb mustot lehet kipréselni. A Néró után az Irsai Olivér következik, amely szintén kiváló beltartalmi értékekkel bír – mondta a cégalapító.
A Kunsági borvidék a számok tükrében
Tavaly a Kunsági borvidéken 2 millió 18 mázsa szőlőt szüreteltek. Ez csaknem a fele annak a mennyiségnek, amely az országban termett. Idehaza 59 ezer 250 hektárnyi területen termesztenek szőlőt, ebből közel 19,5 ezer hektárt a Kunsági borvidéken tartanak számon.
A Néró 115 , az Irsai Olivér 594 hektáron terem. A legnagyobb területet a Bianca foglalja el 5,5 ezer, az Aletta 2,1 ezer hektáron vár a szüretre. A népszerű cserszegi fűszeres 2,6 ezer, míg a Generosa 907 hektáron terem.