Forróság

2024.07.11. 13:50

Idén két héttel korábban kezdődhet a szőlőszüret Bács-Kiskunban

A napok óta tartó meleg következtében akár a jövő hónap első felében elkezdődhet a szőlőbetakarítás. A szüret Kunföldi Pál, a kiskőrösi Kossuth Szövetkezet elnöke szerint augusztus első felében az Irsai Olivér gyors érése miatt korábban kezdődhet.

Barta Zsolt

Tavaly például a cserszegi fűszeres szüretét augusztus 30-án kezdték, de az idén lehet, hogy 15 nappal is előrébb jöhet ennek a fajtának a betakarítása. Azaz, ha továbbra is ilyen hőmennyiséget kap a növény, mint az elmúlt napokban, akkor az ünnep előtt indul a munka. Majd öt nappal később a Bianka, ezt követően pedig az ezerjó, a generosa, az Aletta, és a kékfrankos következnek.

Kunföldi Pál, borbírálat
Az idei kiskőrösi borversenyen Kunföldi Pál (középen) bizottsága bírálta a minták egy részét. A tavalyi szüret jó borokat hozott
Fotó: Barta Zsolt

A szüreti napok során hajnali 2–3 óra körül indulnak a szőlőkombájnok, hogy legkésőbb délben a munka befejeződjön. A szövetkezet a kombájnosokkal egyeztet, mert a szőlőt reggel 7-től csak délig fogadják. A túl meleg fürtökkel ugyanis nehéz dolgozni. Beindul a termés erjedése a forró napon, ez pedig ront a minőségen. Emellett pedig a hűvösebb szőlő feldolgozása esetén viszonylag sok energia spórolható meg.

A Kossuth Szövetkezet elnöke arra számít, hogy idén is 35–40 ezer mázsányi szőlőt termesztenek a tagok, akik 490 hektáron gazdálkodnak. Ez Kiskőrös szőlőterületeinek mintegy negyede. A Bianka, az Aletta és az Eger2 (Villard Blanc) szőlő a meghatározó a termelőknél. Idén a pincékben az átmenő készlet alacsony, azaz a termesztők jó helyzetben vannak, ugyanis értékesítési gondok nem lesznek. A szőlőárak a tavalyi átlag felett alakulnak Kunföldi Pál meglátása alapján, ugyanis az alföldi termésre kereslet mutatkozik. Majd hozzátette: a klímaváltozás miatt a bortermelés a világon csökkent.

Az olasz termelés befolyásolja az exportpiacainkat, a mediterrán országban tavaly közel 10 millió hektóval készült kevesebb bor, így ezen a területen felértékelődött a hazai termék iránti kereslet. Jelenleg még jó állapotban vannak a szőlők, de szomjaznak az esőre – mondta végül Kunföld Pál, a kiskőrösi Kossuth Szövetkezet elnöke. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!