Nagykőrös

2024.07.01. 06:50

Aprójószágok tették ki a vásárt

Kevés sertés mellett jóformán csak szárnyasokat, nyulakat árultak a vasárnapi nagykőrösi országos vásárban.

Miklay Jenő

 A választék a ház körüli állattartás bővülését jelzi. A sertések ára jelentősen csökkent az egy hónappal ezelőtti vásárhoz képest. 

A fiatal kakasokért minimum 3500 forintot kértek
Fotó: Miklay Jenő

Vélhetően azért, mert nyár derekán már nemigen fognak hízóba növendék állatokat, aki tehette, megvásárolta magának a malacokat már tél végén. Főleg választásiakat és 25-35 kilós süldőket árultak a tenyésztők.  Némi alkudozással 26-28 ezer forintért hozzá lehetett jutni a szebb állatokhoz. Egy hónappal korábban ugyanilyen jószágok 6-8 ezer forinttal többet kóstáltak.

– A sertéstartásra alkalmas portákon az utóbbi időben fellendült a hizlalás. A takarmányok árának a 2022-es évben jellemző durva megemelkedése után  folyamatosan estek az árak. Számítunk rá, hogy folytatódik az olcsóbbodás. Eddig bejött a számításunk. Például a kukoricát tavaly ilyenkor 85 ezer forintért vásároltuk tonnánként. Jelenleg 70 ezer forintért adnak ugyanennyit belőle-magyarázta Torma Sándor nagykőrösi tenyésztő.

Négy hónapos bikák Kiskunmajsáról. Gazdája egyenként 380 ezer forintért ajánlotta
Fotó: Miklay Jenő

Lovakat az utóbbi vásárban sem árultak. Az országosan nagyon kevés gazdasági hasznosításúakat, és a sportoláshoz tartott állatokat elsősorban helyben értékesítik a tenyésztők. A szarvasmarha felhajtás folyamatos csökkenése szintén arra utal, hogy előbb-utóbb megszűnik a havi vásároknak ez a szeglete is. Utóbb néhány növendék bikát, üszőt hajtottak fel. Mivel országosan kevés van belőlük, egy éves távlatra visszatekintve, körülbelül harminc százalékkal emelkedett az áruk.  

Úgy tűnik, a családi önellátás érdekében egyre bővül a kisállatok tartása. A tegnapi László napi sokadalomban meglehetősen sok napos és vágókacsa, lúd, tyúk és csibe kelt el a tenyésztők számtalan standjáról. Továbbá a kevésbé elterjedt szárnyasokat, fürjeket, pávákat is árultak. Ki-ki a portája díszének szánta a madarakat, a fürjtojás pedig igen kedvelt étel, ezért ki-ki megadott a tojókért darabonként 1100-1300 forintot

A növendék libák ára 3000 forintnál kezdődött
Fotó: Miklay Jenő

A zsibvásárban főleg a hazai áruknál 10-15 százalékkal olcsóbban megszámított élelmiszerek, konyhai segédanyagok fogytak. Általában a boltiaknál kedvezőbb árakon lehetett beszerezni a szemes kávét, különböző cukorkákat, csokoládékat, papírárukat. Amint máskor, a nagykőrösi vásárban is rengeteg ruházati cikket, elsősorban könnyű nyári ruhákat kínáltak a kereskedők. 

Gazdasági állatok árai (ezer forint)
Választási malac 26-28
Süldő 35-38
Juh (egy éves) 55-60
Hízóbika (3-4 hó) 330- 380
Üsző (3 hó) 250-280
Napos liba 2,5-3
Napos csibe 0,4-0,6
Rántani való csibe 1,2-1,5
Napos kacsa 1,3 -1,5
Tojótyúk 3-4
Vágóliba 8-15
Házinyúl 2-3

Forrás: László-napi vásár, Nagykőrös

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!