Válsághelyzet

2022.03.10. 20:51

Ukrán munkaerőt vehetnek fel a Bács-Kiskun megyei cégek

Munkát vállalhatnak az Ukrajnából érkező menekültek Bács-Kiskun megyében.

Barta Zsolt

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával összefogásban koordináló feladatot lát el a térségben átmenetileg letelepedő, munkát vállalni szándékozó menekültek és a lehetséges foglalkoztatók között. 

A hatékony együttműködés érdekében a szervezet azt kéri a cégek vezetőitől, hogy a menekülteket foglalkoztatni szándékozók a www.bkmkik.hu honlapon egy kérdőív kitöltésével jelezzék igényüket. 

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus következtében hazánkba érkező menekültek hosszabb átmeneti tartózkodásra rendezkedhetnek be. Esetükben felmerül a foglalkoztatás jogszabályok által is könnyített lehetősége. 

Az engedélymentes foglalkoztatás egyik lehetősége, ha az Ukrajnában lakóhellyel rendelkező ukrán állampolgárokat bizonyos hiányszakmákban (pl. műszaki-informatikai terület, kereskedelem és vendéglátás, mezőgazdaság) foglalkoztatják. 

Esetükben – a hiányszakmákban – a menedékes státusz fennállásának teljes időtartama alatt engedély nélkül lehetséges a foglalkoztatás. Fontos tudni, hogy a magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül alkalmazhatók. 

Magyarországon a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtörténhet. A felmerülő munkaerő-igényt, különösen a hiányszakmák tekintetében, jelezzék a vállalkozások a kamara felé azzal, hogy kitöltik a kamara honlapján található kérdőívet. További információ a 76/501-500-as telefonszámon kérhető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!