Kiskunsági víziközmű

2021.02.18. 06:55

Állami támogatásra van szükség a fejlesztések elvégzéséhez

A rezsicsökkentés óta több mint 1,7 milliárd forint maradt a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. fogyasztóinál. Tavaly állami támogatással sikerült pozitívra kihozni a cég eredményét. Az idén állami pályázatra várnak, hogy fontos beruházásokat végezhessenek el.

Barta Zsolt

20210113 Szeged Csőtörés a Pápai utcában. Eltört a nem saválló csavar, korábban azzal szereltek. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Milyen évet zártak tavaly? – kérdeztük Mátyus Zoltánt, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. vezérigazgatóját. Mint mondta, a tulajdonosok által 2019 év végén elfogadott üzleti tervet 2020-ban teljesítette a társaság.

– Természetesen bennünket is negatívan érintett, főleg az ügymenet átalakításában a járvány, de sikerült a lehető leggyorsabban alkalmazkodnunk, a szolgáltatás színvonala nem csökkenhetett. Egyedül az ügyfélszolgálatok teljes vagy részleges zárvatartásán érezhették a fogyasztók, hogy megváltozott a szokásos ügymenet. Jelenleg is csak egy, a központi ügyfélszolgálatunk tart nyitva Kiskunhalason. Visszatérve a 2020-as gazdasági évre, egy év végi állami támogatásnak köszönhetően, a három éve tartó üzleti eredmény vesztesége helyett az évet pozitívan tudtuk zárni. A régóta várt segítség jelentősen javított a társaság tőkemutatóin. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a korábbi finanszírozási problémák megszűntek volna, viszont levegővételhez jutottunk – mondta a társaság vezetője.

Mátyus Zoltán
Fotó: Barta Zsolt

A vezetékadó 2021 előtt az árbevétel 12 százalékát vitte el, de mint azt Mátyus Zoltán elmondta, a korábban többször „negatívan” hangoztatott közműadót igazságosabbá tették a jogalkotók.

– Ez nem azt jelenti, hogy eltörölték volna, hanem azt, hogy az adókiszámítás módszere megváltozott. A kistelepüléseket üzemeltető szolgáltatóknak a hosszú vezetékekért ezentúl jellemzően kevesebbet kell fizetniük. Ennek köszönhetően, továbbra is szigorú és takarékos gazdálkodás mellett, az idei év végére nulla körüli eredményt várok, ami az elmúlt évek veszteségei után nagy előrelépésnek számít – mondta.

– Az adó megváltoztatása, igazságosabbá tétele következtében nem áll elő a korábbi helyzet, azaz hogy több kistelepülésen nem volt akkora bevételünk, amely fedezte volna az adó mértékét. Ha azt befizettük, üzemeltetésre már nem maradt semmi, csak termeltük a veszteséget – tette hozzá.

Mátyus Zoltán elmondta: a járvány hatásaiból a fogyasztók semmit sem vettek észre, de a társaságot komoly kihívások elé állította a pandémia.

– Ha a szolgáltatást nézem, akkor nyugodtan kijelenthetem, hogy a járvány miatt semmit nem vettek észre a fogyasztók. A víz- és szennyvíz-ellátás biztonságos és zökkenőmentes volt, és jelenleg is az. Sajnos, ha a munkahelyi közösséget nézem, akkor komoly problémával álltunk és állunk szemben.

A betegség következtében két munkatársunk elhunyt és eddig mintegy 60 fő esett át a betegségen, vagy kontaktként érintve volt karantén miatt.

Kihívást jelentett a munkabeosztások elkészítése, a kollégák elkülönítése úgy, hogy a feladatok egyáltalán nem csökkentek, a folyamatos munkavégzést, karbantartásokat, az ügyeleti szolgálatot fenn kellett tartanunk – mondta Mátyus Zoltán.

A járványhelyzet miatt jóval többen maradnak távol és több időt töltenek otthon. Éppen ezért arra is kíváncsiak voltunk, hogy ez a vízfogyasztásban megmutatkozik-e?

– Mivel évente egyszer történik a leolvasás, így pontos adataink még nincsenek. Előzetesen azt látjuk, hogy a lakossági fogyasztásban emelkedés történt, a közületi fogyasztóknál pedig csökkenés, de a kettő mégis nagyjából háromszázalékos pozitív mérleget mutat – mondta a társaság vezetője. A fogyasztók fizetési hajlandóságáról és a kintlévőségek összegéről elmondta, hogy ebben nem vettek észre változást, a társaságnál továbbra is az országos átlag alatti a kintlévőség, mely a hatékony és következetes hátralékkezelésnek köszönhető.

Az még kérdéses, hogy idén tudnak-e fejleszteni.

– A víziközmű-rendszerek tekintetében a felújításokat és a beruházásokat a tulajdonosoknak kell megvalósítaniuk. Ebben az évben az önkormányzatok az ismert gazdasági helyzetük miatt csak a legszükségesebb felújításokat tudják finanszírozni, azt is nagyon nehezen. Ha nem lesz állami pályázat a beruházásokra, akkor attól tartok, az idén nem lesz fejlesztés – mondta Mátyus Zoltán.

Mint ismert, az elmúlt öt évben 40–50 százalékos béremelések történtek, de a társaság esetében az emelkedés mértéke elmarad az országos átlagtól.

– Sajnos ebben a tekintetben is elmaradtunk az országos átlagtól, mindig az adott év gazdasági helyzete volt a meghatározó, hogy meddig tudtunk nyújtózkodni. Ebben az évben munkatársaim ötszázalékos béremelésben részesültek, így lett öt év alatt 35–40 százalék az átlagos emelés mértéke – mondta végül Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. vezérigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!