kecskemét

2020.06.25. 20:46

Hamarosan zárul az Agrárcenzus online szakasza

Az Agrárcenzus2020 kecskeméti sajtótájékoztatóján elhangzottakról tájékoztatta szerkesztőségünket a Központi Statisztikai Hivatal.

baon.hu / KSH

A 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai szerint az országban 274 ezer gazdaság folytatott árutermelést, ebből Bács-Kiskun megyében mintegy 31 500 található. Közülük közel 28 ezren használtak mezőgazdasági területet, míg az állattartók száma közel 20 ezer volt. A megye 449 ezer hektáros mezőgazdasági területének 69%-a a szántó művelési ágba tartozik. Az ország kacsaállományának közel kétharmadát, míg lúdállományának egyharmadát számlálták a megyében 2016-ban. A megyében a gazdálkodók 6%-a 35 év alatti volt, míg a 65 év felettiek aránya 30%, ami lényegében az országos átlagnak megfelelő. A gazdálkodók 4,3%-ának felsőfokú, míg 14%-ának középfokú mezőgazdasági végzettsége volt 2016-ban, előbbi aránya megfelelnek az országos tendenciáknak, míg utóbbiaké 1 százalékponttal magasabb.

Az Agrárcenzus Bács-Kiskun megyében több mint 71 ezer címet érint. Közülük az első szakaszban mintegy 37 ezren élhetnek az online adatszolgáltatás lehetőségével. A megyében található 766 kiemelt jelentőségű egyéni gazdálkodó és 1690 gazdasági szervezet számára kötelező az online kitöltés június 30-ig.

Már csak egy hét az Agrárcenzus online szakasza

Az összeíráshoz kapcsolódóan interaktív felületet fejlesztett a KSH. Hamarosan, június 30-án zárul az Agrárcenzus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírásának első szakasza. Még egy hét áll rendelkezésre az online kitöltésre azoknak, akik erre felkérést kaptak. Az Agrárcenzus célja a jelenlegi mezőgazdasági „térkép” megrajzolása,

valamint a jövőbeni hazai és nemzetközi döntések előkészítésének segítése. A KSH az összeíráshoz kapcsolódóan új, interaktív felületet is készített. A grafikonkészlet a 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai alapján készült „térkép”, amely szemléletesen mutatja be azt, hogy a gyűjtött adatok milyen részletes összefüggésekben elemezhetők, miután megtörtént a pontosan kitöltött kérdőívek feldolgozása.

A kitöltés kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a KSH minél pontosabb és szélesebb körű adatokat tudjon közzétenni a hazai agrárium jellemzőiről. Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a válaszadás a mezőgazdaságban dolgozóknak is kiemelt érdeke. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg hazánkban.

A felületen lehetséges az információkat régiónként, vagy a gazdaságot irányító életkora alapján, vagy akár a gazdaságtípusra vonatkozó adatok szerintnis szűrni. Az interaktív felületen az adatokhoz tartozó módszertani leírás, valamint fogalomtár is

elérhető. A felület itt érhető el: www.ksh.hu/ac2020db/.

További információ az „Agrárcenzus, 2020” mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020.

A felkérő levelet kapott adatszolgáltatók a kérdőív kitöltést megkezdhetik itt: maja.ksh.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!