frissítve

2020.04.28. 17:06

A svájci Flisom cég gyárat épít Kecskeméten

Kedden a Külügyminisztériumban jelentették be, hogy a svájci Flisom cég gyárat épít Kecskeméten. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.

MTI

A svájci székhelyű Flisom cég Kecskemétet választotta első magyarországi beruházása helyszíneként, a városban 12,5 milliárd forint értékű beruházás keretében napelem-paneleket előállító gyárat létesít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette, a csúcstechnológiát képviselő beruházáshoz, amely kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt, a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad. A miniszter elmondta, a fejlesztés első körben 140 új munkahelyet teremt, a svájci cégvezetés azonban három év alatt a kapacitások megháromszorozását tervezi.

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is jelen volt az eseményen.

„Egy ország, egy város életében vannak olyan történelmi pillanatok, amelyeknek részesévé válni nagy megtiszteltetés, és büszkeséggel tölthet el bennünket. Így élem meg a mai napot, a Flisom Kecskemétre településének bejelentését.” – szólalt fel a polgármester, majd hozzátette: „A cég világszerte egyedülálló technológiája több szempontból is új perspektívát nyit városunk előtt. Egyrészt egy újabb ágazat erősíti majd a helyi gazdasági palettát, hiszen Kecskemét nagy figyelmet fordít arra, hogy megmaradjon a gazdasági egyensúly, a járműipar mellett tovább erősödjön az élelmiszeripar, az agrár szektor is. A csúcstechnológiával készült hajlékony napelemek gyártása minden egyéb ágazattól független, tehát egy újabb, önálló pillére lesz ennek az egyensúlynak. Másrészt Kecskemét szintén nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, ezért is fontos számunkra, hogy olyan gazdasági szereplőknek adhassunk otthont, amelyek a know-how legmagasabb fokát tudhatják magukénak. A Filsom mindezek mellett jelképe is lesz azoknak a környezetvédelmi, megújuló energia használatát előnyben részesítő tendenciáknak és törekvéseknek, amelyek jellemzőek a városunkra.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (j) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

A polgármester így folytatta: „Kecskeméten töretlen a gazdaság fejlődése. A befektetők szeretik azt az otthonos, élhető, befogadó és támogató légkört, amelyet biztosítunk.” Beszédét ezzel zárta: „Kedves Flisom, Isten hozott Kecskeméten!”

A kecskeméti gyárban a hagyományos napelem-panelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb paneleket állítanak majd elő. Ezeket a rugalmas paneleket tetszőleges méretre lehet majd vágni, minimális súlyuknak köszönhetően pedig közlekedési eszközök, illetve könnyű szerkezetes épületek tetejére is felhelyezhetők lesznek. Szijjártó Péter elmondta, a koronavírus-járvány alatt az első számú feladat az emberi élet védelme, az államok számára azonban az egyes gazdaságok újraindítása is kiemelten fontos.

Rahul Budhwar, a svájci székhelyű Flisom vezérigazgatója videoüzenetében elmondta, a vállalat Svájcban a napenergia előállítására alkalmas műanyag filmet gyárt, amelyet például teherjárművekre, buszokra, fogyasztói elektronikai termékekre is telepíteni lehet. A technológiai fejlesztést Svájcban végzik, ott egy kisebb gyártóüzemmel rendelkeznek. Ugyanakkor megjegyezte, keresték a lehetőséget a terjeszkedésre és egy nagyobb gyártókapacitás létesítésére. A világszerte szóba jöhető helyszínek közül a magyar mérnökök és szakmunkások kimagasló tehetsége és a magyar kormány jelentős támogatása miatt döntöttek Magyarország és azon belül Kecskemét mellett – közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!