2023.04.25. 15:06
Lángos – a magyarok gyorsétele, Szabó Norbert elárulta a titkát – podcast
Kiemelkedő nemzeti érték lett a lángos. Ez alkalomból megkérdeztünk egy kecskeméti lángoskészítőt, Szabó Norbertet arról, hogy szerinte mi a titka a finom lángosnak.
Szabó Norbert, kecskeméti lángoskészítő
Fotó: Lizik-Varga Katalin
A lángost többféleképpen készítik. A klasszikus kenyértésztából készülő változat mellett kedveltek a különféle burgonyás, kefires vagy épp a joghurtos lángosok is. Egy biztos: a magyarok szeretik a lángost! Nem csoda hát, hogy a nemzeti értékek közzé emelték.
Miközben országszerte hódítanak a különféle gyorsételek, a mi gyorsételünk, a lángos továbbra is nagyon kedvelt, egyre többen keresik a hazai ízeket. Szabó Norbert, a Vali mami Lángosa és palacsintája vállalkozás ügyvezetője korán elsajátította az egyik legősibb ételünk elkészítésének fortélyait. Édesanyja, Vali mami 1964-ben kezdett a lángossütésbe, ma pedig már családi vállalkozást vezetnek közösen. Kecskeméten több helyszínen is készítenek és árulnak lángost.
Mint minden lángoskészítőnek, nekik is megvan a saját családi receptjük. Az ő lángosuknak a különlegessége, hogy vastag, mégis levegős és puha a tésztája, így nagyon laktató.
Norbert szerint a vásárlók többsége még mindig a sajtos-tejfölös lángost részesíti előnyben, azonban az idősebbek inkább a sima sós lángost viszik haza, mert a visszajelzések alapján olyan nagynak vélik, hogy kétszer is jóllaknak vele. Nem utolsó sorban maguk tesznek rá megfelelő feltétet.
Mielőtt a családi vállalkozás elindult volna, Norbert nagyon ritkán fogyasztott lángost.
Mégpedig azért, mert nem talált olyan minőségűt, ami az ízlésének megfelelt volna. Mint mondta, sokszor a lángos külseje túl barna volt, és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sült a kelleténél, néha a belseje száradt ki. Ezért úgy gondolta, és véli ma is, hogy az édesanyja által készített verziót mindenkinek érdemes megkóstolnia.
Vali mami naponta ott áll a serpenyők fölött és felügyeli a lángossütést, sőt, ő maga is készít szinte mindennap jó néhányat. Úgy gondolják, hogy a szívvel-lélekkel elkészített minőségi lángost sohasem fogják kitaszítani méltó helyéről a különböző gyorsételek.
A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
Baon podcast
- A mesterszakács libahúsos receptjei karácsonykor is jól jöhetnek – podcast
- Idén havonta 30 lakástűz okozott munkát a tűzoltóknak vármegyénkben – podcast
- A klímaváltozás felgyorsítja a fák öregedését és pusztulását Kecskeméten is – podcast
- Mutatjuk az év legtrendibb szakmáit a nyári diákmunka programban
- Szemereyné Pataki Klaudia: Fényár ragyogja majd be az adventi kecskeméti főteret