2014.07.15. 16:16
Szilva: értékéhez képest kevésbé népszerűsítik
A szilva sokféle változatban feldolgozható gyümölcs. Ad lekvárt, pálinkát, bort, aszalványt. Termesztési volumene Magyarországon a második helyen van az összes gyümölcs között. Mégis, értékéhez képest kevésbé népszerűsíti a gasztronómiai szakirodalom, mondhatjuk, háttérbe szorították.
Nincs mögötte olyan erős szakmai kör sem, mint például a dinnye vagy a meggy esetében – hangzott el a múlt heti csemői szilva tanácskozáson.
Marosi Mihály és családja 25 éve fáradoznak a szilva meghonosításáért a csemői homokon. Figyelemre méltó eredményeket értek el a hozamokkal. Tapasztalataikat osztották meg a múlt pénteki termesztői fórumon.
Szó esett róla: a szilvás gazdaságok növényvédelmi technológiája meglehetősen komplikált. Például a növényvédő szerekhez külön engedély kell ahhoz, hogy szilvához felhasználják. A költségek miatt azonban sok termesztő inkább nem is kéri az engedélyt. Akik pedig agrár-környezetgazdálkodási támogatással fenntartott gyümölcsöst gondoznak, miként a Marosi család, további korlátozásokat kell betartaniuk a vegyszerek használatában.
Marosi Mihály elmondta: komoly segítséget kap a termesztéshez a ceglédi gyümölcskutatótól, személy szerint pedig dr. Surányi Dezső akadémikustól. A kutatóintézet egyébként a csonthéjas gyümölcsök nemesítésével ért el évtizedeken át kiváló eredményeket.