2009.12.06. 14:56
Bizalomra épül a tanyasi élelmek piaca
Megkezdődött a tanyai kisgazdaságok élelmiszereit árusító kereskedelmi hálózat szervezése. Az első ilyen bolt karácsonyra nyílik a fővárosban – hangzott el a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete múlt heti közgyűlésén Nagykőrösön.
A Gödény Tibor nagykőrösi gazdálkodó birtokára összehívott tanácskozáson Balogh József országgyűlési képviselő az egyesület elnöke kijelentette: Aahazai élelmiszerkereskedelem csak részben teljesíti a fogyasztók igényeit.
A bio termékek sokak számára megfizethetetlenek, a nagyáruházakban kapható olcsó tömegáruk zöme pedig ismeretlen eredetű, gyakran egészségre veszélyesek. Ezzel szemben a tanyai kisgazdaságok most is készen állnak ellátni egészséges élelmiszerrel a városok lakóit.
A tanyaegyesület most szervezi a kereskedelmi hálózatot. Első boltjukat karácsonyra a fővárosi Havanna lakótelepen nyítják. Kezdetben a felső-kiskunsági kisgazdaságok termékeit segítik így piacra, de fokozatosan szélesítik a felhozatali forrást, ugyanis jövőre további 4-5 kereskedés alapítását ígérik.
Gyaraky Zoltán, az FVM élelmiszerlánc-elemzési főosztályának vezetője megerősítette: a tanyasi kisgazdaságok előtt távlatokat nyithat a hagyományos, egyedi igényeket kiszolgáló nagy hozzáadott értékű termékek előállítása. A kis- és középvállalkozásoknak nem szabad a csak nagyiparilag versenyképes termékekkel piacra menniük, mert eleve kudarcra ítélik magukat. Szükséges abban segíteni nekik, hogy nullszériás termékkel teszteljék előbb a piacot és csakis a kedvező
próba után kezdjék a termelés finanszírozását.
Ángyán József professzor a parlament mezőgazdasági bizottsága tagja egyebek közt a mezőgazdasági kistermelés bontakozásának gátjairól szólt. Az Új Magyarország Fejlesztési program pénzeihez csak kevés kiválasztottak jutnak hozzá. Márpedig épp a vidékfejlesztés által valósítható meg hosszú távon a munkanélküliség jelentős mértékű csökkentése, ugyanis a nagyüzemekkel szemben a kistermelői agrárium csaknem négyszer több embert képes eltartani. A professzor úgy gondolja, az kisüzemi élelmiszertermelésre ráerőszakolt minőségbiztosítási rendszer fölösleges, bürokráciájával csak nehezíti a termelők dolgát.
A tanyasi élelmiszertermelésnek a bizalom az alapja: az élelmet helyben állítják elő, közelre szállítják, sok esetben nem kell tartósítani, az eredete visszakereshető. Mindezek garanciájaként a tanyaegyesület megalkotta a védjegyet, amely minden tanyasi terméket kísér, a termelő elérhetőségével sőt, arcképévet együtt. Döntő csata előtt állnak: ki kell harcolni a törvényhozóktól azt a jogszabályi hátteret amelynek segítségével az élelmeket közvetlenül eljuttathatják a fogyasztókhoz.