2009.05.11. 16:27
Soltvadkerten versenyeznek a legjobb hazai cserszegik
Ezentúl Soltvadkert ad otthont a hazai cserszegi fűszeres országos borversenyeknek.
Korábban Budapest, majd Keszthely adott helyet a fajtaversenyeknek. Soltvadkert a helyi lobbitevékenysége miatt azért is rendezheti meg a megmérettetést, mert a település környékén több mint félezer hektáron termesztik a tramini és az irsai olivér házasságából született szőlőfajtát. A versenyt július 3-án rendezik a városban.
Ezen a hétvégén rendezik meg a Vadkerti Tó partján a helyi borfesztivált is. A megnyitón már tudni lehet, ki is készítette el 2008. legjobb cserszegijét.
De mit is érdemes tudni erről, a külföldieknek szinte kimondhatatlan nevű borfajtáról.
Ez egy tipikusan magyar szőlőből készül. A fajtát valamikor a 60-as évek elején a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtákból. Ennek a próbálkozásnak az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: egy - jól bírja a téli hideget, kettő – hamar érik. Érdekes, hogy később derült ki: az alföldi borászoknak ez nagyon is megfelelő lesz.
A tavaly tizenkettedik alkalommal megtartott szakmai megmérettetésen a síkvidékiek igen jól szerepeltek.
Több aranyat és ezüstöt gyűjtöttek be a kunsági borászaink.
Talán ez is segített abban, hogy a soltvadkertiek ki tudták lobbizni azt, hogy hozzájuk kerüljön a verseny megrendezésének a joga. Persze az sem mellékes, hogy Frittmann János, aki tavalyelőtt az év borásza volt idehaza, kapcsolatait bevetve küzdött azért, hogy a kiskunsági kisváros zsűrizzék ezentúl a cserszegieket.