2020.01.22. 13:32
Ezért ne hiányozzon étrendjéből a hideg hónapokban a káposztafélék
A káposzta fő szezonja az ősz és a tél.
Forrás: Pixabay
A hideg hónapok étrendjéből nem hiányozhat a vitamindús zöldség
– olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Lila káposzta
A Kis-Ázsiából származó zöldséget ma leginkább Közép- és Észak-Európában termesztik. Gyakorlatilag egész évben terem. A zsenge káposzta frissen tálalva is finom, az idősebb példányokat érdemes megpárolni. Jól illenek hozzá a gyümölcsök, például az alma és a narancs. Sok C-, B1-, B2- és K-vitamin, folsav található benne, továbbá ásványi anyagok, mint a kalcium, kálium és magnézium. A benne rejlő flavonoidok rákmegelőző hatásúak.
Fejes káposzta
Származási helye a Földközi-tenger vidéke. Külső levelei sokszor egészen zöldesek, míg a belső, zsenge levelek inkább világos, fehéres színűek. Fő szezonja az ősz és a tél. Az egészséges, ép fejek szépen zártak, kemények, nincs rajtuk folt. Savanyítva, töltve elkészítve a legelterjedtebb, de finom az amerikai káposztasaláta, a coleslow is, amibe frissen reszelve, majonézzel ízesítve kerül.
Kelkáposzta
Fodros leveleiről azonnal felismerhető. Kiváló vitaminforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokan kedvelik a belőle készített főzeléket, a húslevesnek is kellemes ízt a. Húsok vagy halak mellé remek köret készíthető belőle vörös- és fokhagymával olajon megpárolva, sóval, borssal, köménymaggal ízesítve, egy kevés tejszínnel felöntve.
Borítókép: illusztráció